
Coś na deser… Budyń!
O właściwościach kaszy jaglanej pisałam już tutaj - SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ. Dzisiaj chciałabym podać Wam przepis na pyszny i zdrowy budyń jaglano – kokosowy. Ja ugotowałam kaszę jaglaną na wodzie, ale można ugotować ją na mleku, także roślinnym.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- polewa – konfitura truskawkowa oraz pulpa z mango lub guavy.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze (miksujemy gorącą, ugotowaną kaszę). Jeśli chcemy, by budyń miał gładką, aksamitną konsystencję to musimy go dłużej miksować.
Z podanych składników wychodzą 4 porcje budyniu.