do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

Artykuły bloga zawierają także linki do produktów w sklepie. Na skutek aktualizacji/zmiany asortymentu, mogą one przestać kierować do wskazywanych produktów. Staramy się aktualizować linki ale nie zawsze możemy to zrobić na czas. W takim wypadku, prosimy się nie zrażać i skorzystać z wyszukiwarki produktów.

Chmura tagów
Kategorie wpisów
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Zapisz się na newsletter! Nowości, promocje? :-)

Otrzymasz 100 pkt. - będziesz bliżej stałych rabatów!

 

Nie będziemy spamować, postępujemy zgodnie z polityką prywatności

Opinie Google

Zobacz opinie i napisz co o nas sądzisz.

Statystyki
Produktów:
1770
Kategorii:
183
Nowości:
4
Promocje:
9

Ciasto dyniowe

0

Dzisiaj przepis na pyszne ciasto dyniowe.

Dynię można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Można ugotować z niej zupę: na słodko lub ostro. Można dodać upieczoną dynię do sernika, muffinek, placków lub przyrządzić z niej np. risotto.

Kupuję zawsze odmianę hokkaido, ponieważ jest mniejsza, łatwiej ją pokroić, a skórka również nadaje się do zjedzenia.
Dynię porządnie szoruję, wydrążam pestki i kroję na małe kawałki. Układam na blaszce skórką do dołu.

PURE…
Następnie piekę w piekarniku w temp. 180 st. C przez około 30 minut. Upieczoną i ostudzoną dynię blenduję na gładkie pure. Dzielę na porcje po 30 dag i zamrażam.
Właśnie taką porcję pure z dyni wykorzystałam do upieczenia poniższego ciasta. Jest miękkie i wilgotne. Pyszne!

CIASTO DYNIOWE

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI POLEWY:

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz przyprawami. W drugiej misce wymieszać mokre składniki, czyli pure z dyni, mleko i olej.
Połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. C.
Blaszkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec ciasto przez około 45 min. Przed wyjęciem z piekarnika można sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone.
Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy polewę. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 20 min. Po tym czasie odcedzić i zblendować z kakao i mlekiem na gładką masę.
Ostudzone ciasto posmarować kremem z daktyli.

 

Smacznego!

Źródło: “Jadłonomia”, Marta Dymek

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl