Blog - Kategorie przepisów
Blog wpisy
Herbata na odchudzanie? Czy herbaty mogą nam pomóc zrzucić wagę?

Niektórzy pozostają sceptyczni, a inni są zachwyceni, gdy słyszą o tym, że istnieje coś takiego jak herbata na odchudzanie. Jeśli marzymy o zgubieniu kilku kilogramów bez większego wysiłku, warto spróbować tej metody. Picie herbaty nie tylko wspiera metabolizm, ale ma także dobroczynny wpływ na działanie całego organizmu.

Jak jeść tofu? – najciekawsze przepisy tofu

Coraz więcej osób odchodzi od jedzenia mięsa lub ogranicza jego spożycie. Brak białka może nieść za sobą negatywne konsekwencje. Aby ich uniknąć, trzeba szukać zastępczego, roślinnego, źródła białka, które dostarczy cennych aminokwasów. Jednym z podstawowych produktów, po które sięgają wegetarianie, jest tofu. Dlaczego?

Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy może być skuteczny?

Każdy marzy o pięknej sylwetce, a co za tym idzie, wciąż poszukuje się nowych metod na odchudzanie. Równocześnie kładzie się nacisk na to, by minimalizować ilość syntetycznych składników w diecie. Szuka się więc inspiracji w naturze, a jednym z produktów, na który zwraca się uwagę, jest ocet jabłkowy.

Opinie
Ciasto dyniowe 0
Ciasto dyniowe

Dzisiaj przepis na pyszne ciasto dyniowe.

Dynię można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Można ugotować z niej zupę: na słodko lub ostro. Można dodać upieczoną dynię do sernika, muffinek, placków lub przyrządzić z niej np. risotto.

Kupuję zawsze odmianę hokkaido, ponieważ jest mniejsza, łatwiej ją pokroić, a skórka również nadaje się do zjedzenia.
Dynię porządnie szoruję, wydrążam pestki i kroję na małe kawałki. Układam na blaszce skórką do dołu.

PURE…
Następnie piekę w piekarniku w temp. 180 st. C przez około 30 minut. Upieczoną i ostudzoną dynię blenduję na gładkie pure. Dzielę na porcje po 30 dag i zamrażam.
Właśnie taką porcję pure z dyni wykorzystałam do upieczenia poniższego ciasta. Jest miękkie i wilgotne. Pyszne!

CIASTO DYNIOWE

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI POLEWY:

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz przyprawami. W drugiej misce wymieszać mokre składniki, czyli pure z dyni, mleko i olej.
Połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. C.
Blaszkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec ciasto przez około 45 min. Przed wyjęciem z piekarnika można sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone.
Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy polewę. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 20 min. Po tym czasie odcedzić i zblendować z kakao i mlekiem na gładką masę.
Ostudzone ciasto posmarować kremem z daktyli.

 

Smacznego!

Źródło: “Jadłonomia”, Marta Dymeklidl

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Waluty
Menu Szukaj więcej więcej

583-552-536 Facebook Instagram

    • Zakręcony Słoik
    • Twoja opinia jest dla nas ważna

    • Facebook Instagram 583-552-536
    • Zapisz się do newslettera
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl