Blog - Kategorie przepisów
Blog wpisy
Herbata na odchudzanie? Czy herbaty mogą nam pomóc zrzucić wagę?

Niektórzy pozostają sceptyczni, a inni są zachwyceni, gdy słyszą o tym, że istnieje coś takiego jak herbata na odchudzanie. Jeśli marzymy o zgubieniu kilku kilogramów bez większego wysiłku, warto spróbować tej metody. Picie herbaty nie tylko wspiera metabolizm, ale ma także dobroczynny wpływ na działanie całego organizmu.

Jak jeść tofu? – najciekawsze przepisy tofu

Coraz więcej osób odchodzi od jedzenia mięsa lub ogranicza jego spożycie. Brak białka może nieść za sobą negatywne konsekwencje. Aby ich uniknąć, trzeba szukać zastępczego, roślinnego, źródła białka, które dostarczy cennych aminokwasów. Jednym z podstawowych produktów, po które sięgają wegetarianie, jest tofu. Dlaczego?

Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy może być skuteczny?

Każdy marzy o pięknej sylwetce, a co za tym idzie, wciąż poszukuje się nowych metod na odchudzanie. Równocześnie kładzie się nacisk na to, by minimalizować ilość syntetycznych składników w diecie. Szuka się więc inspiracji w naturze, a jednym z produktów, na który zwraca się uwagę, jest ocet jabłkowy.

Opinie
Hummus 0
Hummus

Uwielbiam hummus… Ten przygotowany własnoręcznie smakuje pierwszorzędnie.

Aby hummus był idealnie gładki, musimy dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę i wstawić do lodówki wodę mineralną, by mocno się schłodziła. Wierzcie mi, że warto spróbować. Hummus przygotowany z ciecierzycy w zalewie ze słoika, czy z puszki nie umywa się ;-). O sekretach przygotowania najpyszniejszego na świecie hummusu przeczytałam w książce „Jerozolima”, której autorem jest Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi. Szczerze polecam, bo oprócz smakowitych przepisów poznacie kawałek historii multikulturowej Jerozolimy.

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

Dzień wcześniej należy namoczyć, na całą noc, ciecierzycę (w dwukrotnie większej objętości wody).
Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę na sitku i gdy będzie sucha, prażymy ją przez około 3 minuty na dnie rozgrzanego garna z 1 łyżeczką sody oczyszczonej. Nie dodajemy żadnego tłuszczu. Następnie wlewamy do garnka 1,5 litra zimnej wody i zagotowujemy ciecierzycę. Gotujemy ją do miękkości, co jakiś czas zbierając szumowiny. Ciecierzyca powinna być bardzo miękka i rozpadać się w palcach. W zależności od odmiany powinniśmy ją gotować około 20-40 min. Ja gotowałam ciecierzycę 40 minut. Po tym czasie odcedzamy dokładnie wodę i porządnie blenujemy ciecierzycę. Powinna mieć postać sztywnej, jednolitej pasty. Gdy już uzyskamy gładką masę, nie przerywając miksowania dodajemy tahini, sok z cytryny, czosnek oraz sól. Na końcu powoli, wąskim strumykiem wlewamy wodę. Całość miksujemy jeszcze 5 min.
Po tym czasie hummus powinien odpocząć pół godziny.

Podajemy go na talerzu, polanego oliwą z oliwek z bagietką lub chlebem razowym.

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Waluty
Menu Szukaj więcej więcej

583-552-536 Facebook Instagram

    • Zakręcony Słoik
    • Twoja opinia jest dla nas ważna

    • Facebook Instagram 583-552-536
    • Zapisz się do newslettera
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl