do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

Artykuły bloga zawierają także linki do produktów w sklepie. Na skutek aktualizacji/zmiany asortymentu, mogą one przestać kierować do wskazywanych produktów. Staramy się aktualizować linki ale nie zawsze możemy to zrobić na czas. W takim wypadku, prosimy się nie zrażać i skorzystać z wyszukiwarki produktów.

Chmura tagów
Kategorie wpisów
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Zapisz się na newsletter! Nowości, promocje? :-)

Otrzymasz 100 pkt. - będziesz bliżej stałych rabatów!

 

Nie będziemy spamować, postępujemy zgodnie z polityką prywatności

Opinie Google

Zobacz opinie i napisz co o nas sądzisz.

Statystyki
Produktów:
1770
Kategorii:
183
Nowości:
4
Promocje:
9

Hummus

0

Uwielbiam hummus… Ten przygotowany własnoręcznie smakuje pierwszorzędnie.

Aby hummus był idealnie gładki, musimy dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę i wstawić do lodówki wodę mineralną, by mocno się schłodziła. Wierzcie mi, że warto spróbować. Hummus przygotowany z ciecierzycy w zalewie ze słoika, czy z puszki nie umywa się ;-). O sekretach przygotowania najpyszniejszego na świecie hummusu przeczytałam w książce „Jerozolima”, której autorem jest Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi. Szczerze polecam, bo oprócz smakowitych przepisów poznacie kawałek historii multikulturowej Jerozolimy.

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

Dzień wcześniej należy namoczyć, na całą noc, ciecierzycę (w dwukrotnie większej objętości wody).
Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę na sitku i gdy będzie sucha, prażymy ją przez około 3 minuty na dnie rozgrzanego garna z 1 łyżeczką sody oczyszczonej. Nie dodajemy żadnego tłuszczu. Następnie wlewamy do garnka 1,5 litra zimnej wody i zagotowujemy ciecierzycę. Gotujemy ją do miękkości, co jakiś czas zbierając szumowiny. Ciecierzyca powinna być bardzo miękka i rozpadać się w palcach. W zależności od odmiany powinniśmy ją gotować około 20-40 min. Ja gotowałam ciecierzycę 40 minut. Po tym czasie odcedzamy dokładnie wodę i porządnie blenujemy ciecierzycę. Powinna mieć postać sztywnej, jednolitej pasty. Gdy już uzyskamy gładką masę, nie przerywając miksowania dodajemy tahini, sok z cytryny, czosnek oraz sól. Na końcu powoli, wąskim strumykiem wlewamy wodę. Całość miksujemy jeszcze 5 min.
Po tym czasie hummus powinien odpocząć pół godziny. Podajemy go na talerzu, polanego oliwą z oliwek z bagietką lub chlebem.

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl