Blog - Kategorie przepisów
Blog wpisy
Herbata na odchudzanie? Czy herbaty mogą nam pomóc zrzucić wagę?

Niektórzy pozostają sceptyczni, a inni są zachwyceni, gdy słyszą o tym, że istnieje coś takiego jak herbata na odchudzanie. Jeśli marzymy o zgubieniu kilku kilogramów bez większego wysiłku, warto spróbować tej metody. Picie herbaty nie tylko wspiera metabolizm, ale ma także dobroczynny wpływ na działanie całego organizmu.

Jak jeść tofu? – najciekawsze przepisy tofu

Coraz więcej osób odchodzi od jedzenia mięsa lub ogranicza jego spożycie. Brak białka może nieść za sobą negatywne konsekwencje. Aby ich uniknąć, trzeba szukać zastępczego, roślinnego, źródła białka, które dostarczy cennych aminokwasów. Jednym z podstawowych produktów, po które sięgają wegetarianie, jest tofu. Dlaczego?

Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy może być skuteczny?

Każdy marzy o pięknej sylwetce, a co za tym idzie, wciąż poszukuje się nowych metod na odchudzanie. Równocześnie kładzie się nacisk na to, by minimalizować ilość syntetycznych składników w diecie. Szuka się więc inspiracji w naturze, a jednym z produktów, na który zwraca się uwagę, jest ocet jabłkowy.

Opinie
Karczochy – właściwości, zastosowanie w kuchni 0
Karczochy – właściwości, zastosowanie w kuchni

Ponieważ karczochy są uprawiane głównie w basenie Morza Śródziemnego, dopiero od niedawna zyskały u nas popularność. Ciekawy wygląd i smak tej rośliny nie jest jedynym powodem, dla którego powinniśmy po nią sięgnąć. Karczochy charakteryzują się licznymi właściwościami zdrowotnymi.

Jest wiele polskich gospodarstw, w których jeszcze nie wypróbowano karczochów. Tymczasem jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych, jakie są na Ziemi. Karczochy znali już Grecy i Rzymianie. W XX wieku pojawiły się pierwsze leki, które zawierały ekstrakt z karczocha. U nas karczochy są dostępne głównie na przełomie wiosny i lata. Dlaczego tak bardzo się je ceni i w jakiej odsłonie mogą zagościć w naszej kuchni?

Karczochy – co to takiego?

Warzywo to jest z gatunku astrowatych. Karczochy pochodzą z okolic Morza Śródziemnego, gdzie stanowią powszechny składnik wielu dań. Jednak obecnie są uprawiane na całym świecie. Roślina ta ma maksymalnie 2 m wysokości, a jej liście są duże, pierzaste i owłosione. Najbardziej interesującą częścią są główki kwiatostanów. Ze względu na to, że nie są odporne na mróz, uprawa karczochów w naszej strefie klimatycznej, jest trudna, a przez to zdobycie świeżych warzyw nie jest proste. W smaku przypominają nieco szparagi, ale z odrobiną goryczki. Jeśli kupuje się karczochy przetworzone, zazwyczaj są lekko kwaśne.

Właściwości lecznicze karczochów

Od zawsze karczoch był ceniony ze względu na korzystny wpływ na wątrobę i układ pokarmowy. Jednak na tym jego zalety się nie kończą. Roślina ta to istne bogactwo witamin i minerałów. Wśród najważniejszych składników są witaminy A, C, E, niacyna, żelazo, magnez, potas i wapń. Oprócz tego obecny jest błonnik pokarmowy i inulina. Są również mniej znane związki jak łagodzące problemy trawienne kwas chlorogenowy i cynaryna.

Dzięki zawartości powyższych związków karczochy wspierają przemianę materii, więc pomagają odchudzanie. Poza tym są niskokaloryczne i przyczyniają się do prawidłowej pracy wątroby. Przez obecność antyoksydantów, zmniejsza się liczba wolnych rodników. Dodatkowo karczochy obniżają poziom cukru, działają odtruwająco, usprawniają wchłanianie wapnia i obniżają poziom cholesterolu.

Zastosowanie karczocha w kuchni

Część osób obawia się zakupu karczochów przez jego specyficzny wygląd, który nie wskazuje tego, w jaki sposób postępować z tym warzywem. Od czego zacząć? W pierwszej kolejności trzeba odciąć łodygę, liście zewnętrzne i obrać. Następnie karczocha kroi się na pół, po czym odcina liście wewnętrzne. Chcąc zachować soczysty kolor rośliny, powinno się ją zanurzyć w wodzie z cytryną lub octem. Podczas gotowania dodaje się do wody nieco soli, oliwy, cytryny. Po około 40 minutach gotowania karczoch jest miękki. Zamiast gotować, karczochy można smażyć z czosnkiem, ziołami i oliwą. Jeśli chcemy wykorzystać karczochy po sezonie, w sklepach dostępne są warzywa mrożone lub konserwowe młode główki kwiatowe. Karczochy można wykorzystać np. do sałatek warzywnych i mięsnych, kanapek lub do dań z makaronem.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Waluty
Menu Szukaj więcej więcej

583-552-536 Facebook Instagram

    • Zakręcony Słoik
    • Twoja opinia jest dla nas ważna

    • Facebook Instagram 583-552-536
    • Zapisz się do newslettera
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl