Blog - Kategorie przepisów
Blog wpisy
Herbata na odchudzanie? Czy herbaty mogą nam pomóc zrzucić wagę?

Niektórzy pozostają sceptyczni, a inni są zachwyceni, gdy słyszą o tym, że istnieje coś takiego jak herbata na odchudzanie. Jeśli marzymy o zgubieniu kilku kilogramów bez większego wysiłku, warto spróbować tej metody. Picie herbaty nie tylko wspiera metabolizm, ale ma także dobroczynny wpływ na działanie całego organizmu.

Jak jeść tofu? – najciekawsze przepisy tofu

Coraz więcej osób odchodzi od jedzenia mięsa lub ogranicza jego spożycie. Brak białka może nieść za sobą negatywne konsekwencje. Aby ich uniknąć, trzeba szukać zastępczego, roślinnego, źródła białka, które dostarczy cennych aminokwasów. Jednym z podstawowych produktów, po które sięgają wegetarianie, jest tofu. Dlaczego?

Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy może być skuteczny?

Każdy marzy o pięknej sylwetce, a co za tym idzie, wciąż poszukuje się nowych metod na odchudzanie. Równocześnie kładzie się nacisk na to, by minimalizować ilość syntetycznych składników w diecie. Szuka się więc inspiracji w naturze, a jednym z produktów, na który zwraca się uwagę, jest ocet jabłkowy.

Opinie
Kardamon - jak stosować, skąd pochodzi? 0
Kardamon - jak stosować, skąd pochodzi?

Intensywny smak o lekko korzennym zapachu, częsty dodatek do herbaty, kawy, bożonarodzeniowych ciasteczek. Kardamon, bo o nim mowa, jest przyprawą, którą znali już Egipcjanie. Obecnie najwięcej kardamonu wykorzystuje się w krajach arabskich. W Europie prym pod tym względem wiodą Szwedzi i Norwegowie. Kardamon, jak go stosować i dlaczego warto?

Kardamon jest spotykamy w dwóch odmianach – czarnej i zielonej. Kiedy przeglądamy półki z przyprawami, najlepiej skoncentrować się na tym kardamonie, którego ziarna są w całości. Najlepiej samodzielnie na bieżąco rozłupywać i miażdżyć nasiona, dzięki czemu przyprawa będzie bardziej aromatyczna.

Jakie właściwości ma kardamon, jak stosować tę przyprawę, by czerpać także korzyści dla zdrowia? Dlaczego ekologiczne przyprawy mają tak duże znaczenie medycynie ajurwedyjskiej?

Właściwości kardamonu

Chociaż kardamon kojarzy się z zastosowaniem go jako dodatek do jedzenia, jest ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe. Od wieków w niektórych kulturach jest wykorzystywany jako preparat wspierający prawidłowe trawienie. Jest także nieoceniony przy zapaleniu oskrzeli i astmie. Poza tym kardamon wykazuje właściwości bakteriobójcze, odświeża oddech, wspiera oczyszczanie organizmu. Stanowi źródło magnezu, żelaza, wapnia i potasu. Docenić go mogą również osoby mające kłopoty z alergiami wziewnymi. Olejki eteryczne w nim zawarte będą działały także relaksująco.

Gdzie stosuje się kardamon?

Starożytni Egipcjanie stosowali kardamon m.in. do balsamowania zwłok. My nie jesteśmy poddawani procesowi mumifikacji, więc zastosowanie tej przyprawy będzie inne. Wbrew pozorom jest ona powszechniejsza, niż by się wydawało. Często kardamon stosowany jest w połączeniu z curry. Rewelacyjnie będzie pasował do wszystkich dań, które wywodzą się z Bliskiego Wschodu. Kilka nasion kardamonu warto dorzucić do kawy lub herbaty, przez co będą one o wyrazistszym i korzennym smaku.

Alternatywne zastosowania kardamonu

Można na przykład uwzględnić podczas przygotowywania przypraw do pikli, dzięki czemu zyskają nowy aromat. Sprawdzi się w grzanym winie, likierach i kremach. Jeśli ktoś lubi korzenne desery, to ciasta i ciasteczka z odrobiną kardamonu na pewno mu zasmakują. Dodaje się go również do dań z mięsa i owoców morza. Ponieważ kardamon zawiera olejki eteryczne, jest obecny również w kosmetyce i aromaterapii.

Przeglądając składy balsamów bądź perfum, na liście składników można znaleźć właśnie kardamon. Poleca się też stosowanie olejków do masaży z kardamonem, które będą doskonale relaksowały, podobnie jak kilka kropel dodanych do kąpieli.

Domowe lekarstwo z kardamonem

Przez swoje właściwości kardamon sprawdzi się jako dodatek do domowych mikstur jak herbata na przeziębienie, czy napary na kaszel. Są one powszechnie spożywane w Skandynawii. Aby zrobić korzenną herbatę, wystarczy zalać wodą o temperaturze 85 stopni czarną liściastą herbatę, goździki, kardamon, imbir i cynamon. Z kolei chcąc wyleczyć kaszel, należy zalać gorącą wodą czarną liściastą herbatę i 5 strąków kardamonu.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Waluty
Menu Szukaj więcej więcej

583-552-536 Facebook Instagram

    • Zakręcony Słoik
    • Twoja opinia jest dla nas ważna

    • Facebook Instagram 583-552-536
    • Zapisz się do newslettera
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl