Blog - Kategorie przepisów
Blog wpisy
Herbata na odchudzanie? Czy herbaty mogą nam pomóc zrzucić wagę?

Niektórzy pozostają sceptyczni, a inni są zachwyceni, gdy słyszą o tym, że istnieje coś takiego jak herbata na odchudzanie. Jeśli marzymy o zgubieniu kilku kilogramów bez większego wysiłku, warto spróbować tej metody. Picie herbaty nie tylko wspiera metabolizm, ale ma także dobroczynny wpływ na działanie całego organizmu.

Jak jeść tofu? – najciekawsze przepisy tofu

Coraz więcej osób odchodzi od jedzenia mięsa lub ogranicza jego spożycie. Brak białka może nieść za sobą negatywne konsekwencje. Aby ich uniknąć, trzeba szukać zastępczego, roślinnego, źródła białka, które dostarczy cennych aminokwasów. Jednym z podstawowych produktów, po które sięgają wegetarianie, jest tofu. Dlaczego?

Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy może być skuteczny?

Każdy marzy o pięknej sylwetce, a co za tym idzie, wciąż poszukuje się nowych metod na odchudzanie. Równocześnie kładzie się nacisk na to, by minimalizować ilość syntetycznych składników w diecie. Szuka się więc inspiracji w naturze, a jednym z produktów, na który zwraca się uwagę, jest ocet jabłkowy.

Opinie
Komosa ryżowa - quinoa do jakich dań będzie dobra? 0
Komosa ryżowa - quinoa do jakich dań będzie dobra?

Odkąd wzrosła popularność zdrowego odżywiania, coraz więcej powstaje książek kulinarnych zawierających wskazówki i przepisy na zdrowe dania. Część składników do niedawna nie była w ogóle znana w Polsce, a teraz pojawia się w wielu potrawach. Komosa ryżowa, inaczej quinoa właśnie do nich należy.

Ekologiczne artykuły zbożowe to między innymi komosa ryżowa (quinoa), która należy do kategorii superfood. Pod tą nazwą kryją się takie produkty spożywcze, które zawierają wiele białka, witamin i innych cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Komosa jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Można ją wykorzystać do wielu apetycznych i zdrowych potraw.

Wśród nich mogą być koktajle, sałatki, faszerowane warzywa, burgery, a nawet desery. Wybór jest spory, ale warto wiedzieć, dlaczego komosa ryżowa (quinoa) jest aż tak polecana.

Czym jest komosa ryżowa?

Komosa ryżowa nazywana jest Złotem Inków. Łatwo się zatem domyślić, że roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej. Uprawia się ją na terenie Chile, Boliwii i Peru. Chociaż u nas spożywa się ją stosunkowo krótko, w krajach tych jest znana od tysięcy lat. Podobnie jak amarantus i gryka, komosa ryżowa (quinoa) to grupy pseudozbóż. Mimo to przygotowuje się ją jak kaszę, stąd popularnie mówi się, że jest jednym z rodzajów kaszy.

Jest ona coraz łatwiej dostępna w sprzedaży. O ile jakiś czas temu była na półkach tylko w sklepach ze zdrową żywnością, teraz można ją spotkać w innych sklepach spożywczych. Nasiona komosy ryżowej są pokryte gorzką w smaku saponiną. Żeby się jej pozbyć, wystarczy intensywnie przepłukać je wodą przed gotowaniem, a smak goryczki zniknie. Komosa ryżowa (quinoa) może mieć orzechowy posmak, aby go wydobyć, po przepłukaniu trzeba ją wysuszyć i kilka minut prażyć, a dopiero później gotować.

Właściwości zdrowotne komosy ryżowej

Wśród wielu cennych składników, jakie zawiera komosa, na uwagę zasługuje pełnowartościowe białko. Jest ono ważne szczególnie dla wegetarian, tym bardziej że zawiera komplet niezbędnych aminokwasów. Stanowi źródło takich pierwiastków jak mangan, magnez, miedź, fosfor, żelazo i wapń. Na ich niedobory cierpią osoby mające częste bóle migrenowe. Poza tym w komosie jest dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3, które są obecne głównie w rybach. Wykazano również dużą zawartość witaminy E.

Wśród wielu walorów spożywania komosy ryżowej, naukowcy podkreślają m.in. profilaktykę nowotworową. Przez wspomniane nienasycone kwasy tłuszczowe, komosa ryżowa zapobiega występowaniu miażdżycy, obniża poziom cholesterolu i wspiera profilaktykę wielu chorób układu krążenia. Ponieważ indeks glikemiczny (IG) komosy jest niski, mogą po nią sięgać cukrzycy.

Obserwuje się, że rośnie grupa osób chorych na celiakię. Komosa ryżowa (quinoa) nie zawiera glutenu, pomimo tego pojawiają się badania sugerujące, że może mieć ona wpływ na pojawienie się lub zaostrzenie objawów. Ze względu na dużą zawartość błonnika, komosa jest obecna w diecie osób, które się odchudzają. Błonnik usprawnia procesy trawienia.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Waluty
Menu Szukaj więcej więcej

583-552-536 Facebook Instagram

    • Zakręcony Słoik
    • Twoja opinia jest dla nas ważna

    • Facebook Instagram 583-552-536
    • Zapisz się do newslettera
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl