do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

Artykuły bloga zawierają także linki do produktów w sklepie. Na skutek aktualizacji/zmiany asortymentu, mogą one przestać kierować do wskazywanych produktów. Staramy się aktualizować linki ale nie zawsze możemy to zrobić na czas. W takim wypadku, prosimy się nie zrażać i skorzystać z wyszukiwarki produktów.

Chmura tagów
Kategorie wpisów
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Zapisz się na newsletter! Nowości, promocje? :-)

Otrzymasz 100 pkt. - będziesz bliżej stałych rabatów!

 

Nie będziemy spamować, postępujemy zgodnie z polityką prywatności

Opinie Google

Zobacz opinie i napisz co o nas sądzisz.

Statystyki
Produktów:
1885
Kategorii:
183
Nowości:
40
Promocje:
0

Masło shea - właściwości, historia, zastosowania, zalety i wady

0

Jednym z częstych składników kosmetyków jest masło shea, czyli masło karite. Orzechy masłosza, z których pochodzi ten olej rosną na drzewach w Afryce. Pierwsze owoce można zebrać dopiero na 30-40 letnich roślinach. Przez swą długowieczność, mieszkańcy Afryki uważają drzewo shea za święte.

Owoce dotarły do Europy w XVIII wieku, a wzrost ich popularności pojawił się w XIX wieku.

 

Masło shea charakteryzują właściwości nawilżające. Zawiera witaminy A, E, F oraz liczne kwasy tłuszczowe. Ponadto jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. W Afryce masło shea jest stosowane głównie w celach spożywczych, do smażenia. Jednak Europejczycy cenią je ze względów kosmetycznych.

Podobnie jak inne oleje, tak i masło shea może być rafinowane i nierafinowane. Zdecydowanie bardziej polecane są wszystkie preparaty, które są nierafinowane. Wytwarzanie oleju jest delikatne i żadne cenne związki nie zostają uszkodzone. Oleje nierafinowane smakują i pachną naturalnie, tymczasem rafinowane nie, dlatego można poznać, jakiego są gatunku.

Zastosowania kosmetyczne

Masło shea przez swoje właściwości jest powszechnie wykorzystywane w kosmetyce. Jest ono obecne w kremach, balsamach, czy maseczkach do twarzy i włosów. Większość osób korzystała z preparatów zawierających ten olej, nawet nieświadomie. Często jest w składzie różnych tłustych i gęstych kosmetyków do smarowania.

 

Ze względu na związki nawilżające, olej jest polecany jako środek do natłuszczania suchej skóry. Nie raz stosuje się go w charakterze ochronnym także u małych dzieci. Poza tym masło shea wśród właściwości ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, przez co z jego udziałem odbywa się leczenie oparzeń i podrażnień.

 

Masło shea ma przyjemny, lekko orzechowy zapach. W połączeniu z pozostałymi jego cechami, popularne jest jego stosowanie

Peeling cukrowy do ciała Masło Shea Żurawina 200ml, Zakręcony Słoik

w gabinetach SPA. Olejki eteryczne są odżywcze i aromatyczne zarazem, dlatego są wykorzystywane w trakcie masaży. Stosowanie shea wiąże się nie tylko ze skórą. Jeśli będzie nałożone w charakterze serum na końcówki, odżywki lub maski do włosów po farbowaniu i rozjaśnianiu, te będą bardziej nawilżone i pełne blasku. Wpływ na cerę Przez to, że masło shea jest naturalnym środkiem regenerującym i natłuszczającym, powszechnie jest stosowane na twarz. Jako jeden z niewielu składników kosmetycznych, może być wykorzystywane przy różnych typach skóry.

Masło shea EKO 100g Cattier, Zakręcony Słoik

Zapobiega powstawaniu nowych zmarszczek i pomaga redukować te, które już się pojawiły. Przez ogromną zawartość kwasów tłuszczowych i witamin, świetnie odżywia, a cera wygląda zdrowiej. Pomimo tłustej konsystencji, warto wypróbować shea przy leczeniu trądziku.

Może również zastąpić drogie kremy pod oczy. Wystarczy odrobinę masła rozpuścić w palcach i wklepać pod oczami. Patrząc na to, jakie masło shea ma właściwości, jest wprost idealne do tego, by stosować go jako balsam do ust – naturalny, pachnący i intensywnie nawilżający. Wszystko razem sprawia, że masło shea jest jednym z tych produktów, który trzeba mieć w domu. Jedynym przeciwwskazaniem nierafinowanego oleju może być reakcja alergiczna.

 

Zdjęcie w nagłówku wykonał Marco Schmidt, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3889908

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl