do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

Artykuły bloga zawierają także linki do produktów w sklepie. Na skutek aktualizacji/zmiany asortymentu, mogą one przestać kierować do wskazywanych produktów. Staramy się aktualizować linki ale nie zawsze możemy to zrobić na czas. W takim wypadku, prosimy się nie zrażać i skorzystać z wyszukiwarki produktów.

Chmura tagów
Kategorie wpisów
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Zapisz się na newsletter! Nowości, promocje? :-)

Otrzymasz 100 pkt. - będziesz bliżej stałych rabatów!

 

Nie będziemy spamować, postępujemy zgodnie z polityką prywatności

Opinie Google

Zobacz opinie i napisz co o nas sądzisz.

Statystyki
Produktów:
1790
Kategorii:
183
Nowości:
44
Promocje:
5

Olej z czarnuszki – jak stosować?

0

Po wielu odkryciach naukowych i tworzeniu licznych zdrowotnych preparatów, wracamy do korzeni, do dobrodziejstw, jakie dała natura, a które zostały zapomniane. Jednym z naturalnych produktów, które od wieków były wykorzystywane przez wzgląd na właściwości zdrowotne, jest olej z czarnuszki. Jego popularność znowu zaczyna rosnąć. Dlaczego warto go mieć w swoim domu i jakie są właściwości oleju z czarnuszki?

Czarnuszka jest powszechnie uprawianą na południu Europy rośliną oleistą, ale można spotkać ją też w innych regionach, w tym w Polsce. Z czarnuszki powstają preparaty, które mogą być stosowane do użytku zewnętrznego i wewnętrznego.

Prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki to w 85 procentach nienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowi on również bogactwo beta karotenu, antyoksydantów, steroli roślinnych, witaminy E i mikroelementów. Jednak chcąc w pełni korzystać z dobrodziejstw zawartych w tym oleju, należy sięgać tylko po produkty nierafinowane, tłoczone na zimno.

Patrząc na prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki podkreśla się jego wpływ na pracę układu trawiennego. Olej z czarnuszki jest wykorzystywany podczas leczenia wrzodów, nieżytu żołądka i grypy żołądkowej. Duże znaczenie odgrywa w eliminowaniu bakterii Helicobacter pylori, z którą walczy coraz więcej osób. Przy stosowaniu oleju czarnuszki w celach leczniczych, najważniejszy jest zawarty w niej tymochinon, który charakteryzuje się działaniem przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Czasem mówi się, że siłą działania odpowiada aspirynie. Spożywając olej z czarnuszki dbamy również o kondycję nerek i wątroby. Właściwości oleju z czarnuszki pomagają także przy katarze alergicznym i astmie. Wykorzystuje się go też przy aromaterapii.

Olej czarnuszki w kosmetyce

Olej z czarnuszki jest uznawany za sposób na zachowanie młodej skóry. Jest to szczególnie cenna informacja dla kobiet. Wystarczy jego niewielką ilość nakładać na skórę, by płytkie zmarszczki zniknęły, a głębsze stały się mniej widoczne. Cera będzie wyglądała na zdrowszą, bardziej elastyczną i napiętą. Zewnętrzne stosowanie na skórę jest polecane osobom wrażliwym na słońce, bo jest swego rodzaju naturalnym filtrem UV. Olej z czarnuszki to też pomoc dla walczących z cellulitem. Nie tylko będzie zapobiegać powstawaniu nowych rozstępów, ale sprawi, że skóra będzie jędrniejsza. Co ciekawe, olej z czarnuszki można wsmarować we włosy, które pod jego wpływem będą błyszczące i mocne. Jeśli będzie wcierany w skórę, będzie ona lepiej ukrwiona, a cebulki będą wzmocnione.

Olej z czarnuszki w kuchni

 
 

Jeśli olej z czarnuszki chcemy stosować w kuchni, musimy wiedzieć, że jest w smaku gorzkawy i ma korzenny zapach. Kolor może być od odcieni miodowych po ciemny brąz. Ze względu na cenny skład i właściwości poszczególnych związków, olej z czarnuszki może być dodawany tylko do dań na zimno. Będzie dobry do sosów, twarogu, sałatki, bądź kaszy. Od momentu otwarcia może być przechowywany przez 3 miesiące w ciemnej butelce w temperaturze od 5 do 19 stopni C.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl