Blog - Kategorie przepisów
Blog wpisy
Herbata na odchudzanie? Czy herbaty mogą nam pomóc zrzucić wagę?

Niektórzy pozostają sceptyczni, a inni są zachwyceni, gdy słyszą o tym, że istnieje coś takiego jak herbata na odchudzanie. Jeśli marzymy o zgubieniu kilku kilogramów bez większego wysiłku, warto spróbować tej metody. Picie herbaty nie tylko wspiera metabolizm, ale ma także dobroczynny wpływ na działanie całego organizmu.

Jak jeść tofu? – najciekawsze przepisy tofu

Coraz więcej osób odchodzi od jedzenia mięsa lub ogranicza jego spożycie. Brak białka może nieść za sobą negatywne konsekwencje. Aby ich uniknąć, trzeba szukać zastępczego, roślinnego, źródła białka, które dostarczy cennych aminokwasów. Jednym z podstawowych produktów, po które sięgają wegetarianie, jest tofu. Dlaczego?

Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy może być skuteczny?

Każdy marzy o pięknej sylwetce, a co za tym idzie, wciąż poszukuje się nowych metod na odchudzanie. Równocześnie kładzie się nacisk na to, by minimalizować ilość syntetycznych składników w diecie. Szuka się więc inspiracji w naturze, a jednym z produktów, na który zwraca się uwagę, jest ocet jabłkowy.

Opinie
Olej z czarnuszki – jak stosować? 0
Olej z czarnuszki – jak stosować?

Po wielu odkryciach naukowych i tworzeniu licznych zdrowotnych preparatów, wracamy do korzeni, do dobrodziejstw, jakie dała natura, a które zostały zapomniane. Jednym z naturalnych produktów, które od wieków były wykorzystywane przez wzgląd na właściwości zdrowotne, jest olej z czarnuszki. Jego popularność znowu zaczyna rosnąć. Dlaczego warto go mieć w swoim domu i jakie są właściwości oleju z czarnuszki?

Czarnuszka jest powszechnie uprawianą na południu Europy rośliną oleistą, ale można spotkać ją też w innych regionach, w tym w Polsce. Z czarnuszki powstają preparaty, które mogą być stosowane do użytku zewnętrznego i wewnętrznego.

Prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki to w 85 procentach nienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowi on również bogactwo beta karotenu, antyoksydantów, steroli roślinnych, witaminy E i mikroelementów. Jednak chcąc w pełni korzystać z dobrodziejstw zawartych w tym oleju, należy sięgać tylko po produkty nierafinowane, tłoczone na zimno.

Patrząc na prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki podkreśla się jego wpływ na pracę układu trawiennego. Olej z czarnuszki jest wykorzystywany podczas leczenia wrzodów, nieżytu żołądka i grypy żołądkowej. Duże znaczenie odgrywa w eliminowaniu bakterii Helicobacter pylori, z którą walczy coraz więcej osób. Przy stosowaniu oleju czarnuszki w celach leczniczych, najważniejszy jest zawarty w niej tymochinon, który charakteryzuje się działaniem przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Czasem mówi się, że siłą działania odpowiada aspirynie. Spożywając olej z czarnuszki dbamy również o kondycję nerek i wątroby. Właściwości oleju z czarnuszki pomagają także przy katarze alergicznym i astmie. Wykorzystuje się go też przy aromaterapii.

Olej czarnuszki w kosmetyce

Olej z czarnuszki jest uznawany za sposób na zachowanie młodej skóry. Jest to szczególnie cenna informacja dla kobiet. Wystarczy jego niewielką ilość nakładać na skórę, by płytkie zmarszczki zniknęły, a głębsze stały się mniej widoczne. Cera będzie wyglądała na zdrowszą, bardziej elastyczną i napiętą. Zewnętrzne stosowanie na skórę jest polecane osobom wrażliwym na słońce, bo jest swego rodzaju naturalnym filtrem UV. Olej z czarnuszki to też pomoc dla walczących z cellulitem. Nie tylko będzie zapobiegać powstawaniu nowych rozstępów, ale sprawi, że skóra będzie jędrniejsza. Co ciekawe, olej z czarnuszki można wsmarować we włosy, które pod jego wpływem będą błyszczące i mocne. Jeśli będzie wcierany w skórę, będzie ona lepiej ukrwiona, a cebulki będą wzmocnione.

Olej z czarnuszki w kuchni

 
 

Jeśli olej z czarnuszki chcemy stosować w kuchni, musimy wiedzieć, że jest w smaku gorzkawy i ma korzenny zapach. Kolor może być od odcieni miodowych po ciemny brąz. Ze względu na cenny skład i właściwości poszczególnych związków, olej z czarnuszki może być dodawany tylko do dań na zimno. Będzie dobry do sosów, twarogu, sałatki, bądź kaszy. Od momentu otwarcia może być przechowywany przez 3 miesiące w ciemnej butelce w temperaturze od 5 do 19 stopni C.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Waluty
Menu Szukaj więcej więcej

583-552-536 Facebook Instagram

    • Zakręcony Słoik
    • Twoja opinia jest dla nas ważna

    • Facebook Instagram 583-552-536
    • Zapisz się do newslettera
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl