
Pełne śniadanie
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zgodnie z przysłowiem chińskim: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”, śniadanie powinno być obfite i treściwe. Daje nam energię na cały dzień i nie powinniśmy go pomijać.
Dzisiaj chciałam zaproponować Wam trochę inny sposób przyrządzania owsianki. Nie myślcie, że takie śniadanie jest czasochłonne. W trakcie przygotowywania owsianki, przygotowuję również śniadanie dla dzieci i drugie śniadanie do szkoły i przedszkola.
SKŁADNIKI:
- 0,5 szkl. płatków owsianych,
- 2 łyżki płatków quinoa,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- szczypta kurkumy,
- mleko,
- 1 łyżeczka oleju (np. lnianego, kokosowego, z pestek dyni lub oliwy z oliwek),
- pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, sezam,
- świeże owoce: banan, maliny.
PRZYGOTOWANIE:
W suchym garnuszku, na małej mocy płyty podgrzewamy płatki owsiane wraz z przyprawami, od czasu do czasu mieszając. Gdy, pod wpływem ciepła, z przypraw zacznie się uwalniać aromat, a płatki lekko rumienić wlewamy do płatków mleko (krowie lub roślinne). Zmniejszamy moc płyty na minimum. Wkrawamy do owsianki banana oraz dodajemy płatki quinoa. Po około 2-3 minutach możemy wyłączyć płytę grzewczą. Dodajemy do owsianki oliwę i po wymieszaniu możemy ją przełożyć do miseczek. Dodajemy świeże owoce i posypujemy nasionami. Zdrowe śniadanie gotowe!
