Blog - Kategorie przepisów
Blog wpisy
Herbata na odchudzanie? Czy herbaty mogą nam pomóc zrzucić wagę?

Niektórzy pozostają sceptyczni, a inni są zachwyceni, gdy słyszą o tym, że istnieje coś takiego jak herbata na odchudzanie. Jeśli marzymy o zgubieniu kilku kilogramów bez większego wysiłku, warto spróbować tej metody. Picie herbaty nie tylko wspiera metabolizm, ale ma także dobroczynny wpływ na działanie całego organizmu.

Jak jeść tofu? – najciekawsze przepisy tofu

Coraz więcej osób odchodzi od jedzenia mięsa lub ogranicza jego spożycie. Brak białka może nieść za sobą negatywne konsekwencje. Aby ich uniknąć, trzeba szukać zastępczego, roślinnego, źródła białka, które dostarczy cennych aminokwasów. Jednym z podstawowych produktów, po które sięgają wegetarianie, jest tofu. Dlaczego?

Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy może być skuteczny?

Każdy marzy o pięknej sylwetce, a co za tym idzie, wciąż poszukuje się nowych metod na odchudzanie. Równocześnie kładzie się nacisk na to, by minimalizować ilość syntetycznych składników w diecie. Szuka się więc inspiracji w naturze, a jednym z produktów, na który zwraca się uwagę, jest ocet jabłkowy.

Opinie
Pasztet z czerwonej soczewicy 0
Pasztet z czerwonej soczewicy

Jeśli jesteście objedzeni po Świętach, imprezach Sylwestrowych i nie możecie już patrzeć na mięso, pieczenie, bigosy, szynki, mam dla Was lekką i zdrową alternatywę – pasztet z soczewicy.

Pracę można podzielić na 2 dni i soczewicę oraz kaszę jaglaną ugotować dzień wcześniej. W przepisie użyłam soczewicy czerwonej, która jest łatwiej przyswajalna przez nasz organizm i zawiera aż 25g białka na 100g produktu. Do pasztetu można wykorzystać również soczewicę zieloną. Przepis pochodzi ze strony Jadłonomia.

Pasztet z czerwonej soczewicy 

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni razem z liściem laurowym, zielem angielskim, ziarnem jałowca i goździkami. Gdy cebula się przyrumieni, wrzucić ją bez przypraw do ugotowanej oraz ostudzonej kaszy jaglanej i soczewicy. Do warzyw dodać olej, sos sojowy oraz pozostałe przyprawy i zblendować na gładką masę. Całość można doprawić do smaku dodatkowo solą i pieprzem.

Formę posmarować tłuszczem (użyłam okrągłego naczynia ceramicznego, ale można wykorzystać foremkę keksową – wtedy pasztet bardziej się przypiecze, bo mój wyszedł dosyć jasny). Wlać 2/3 masy, wcisnąć śliwki suszone w całości i przykryć resztą masy.

Pasztet należy piec w temperaturze 180° C przez 45 min. Najlepiej smakuje na następny dzień.

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Waluty
Menu Szukaj więcej więcej

583-552-536 Facebook Instagram

    • Zakręcony Słoik
    • Twoja opinia jest dla nas ważna

    • Facebook Instagram 583-552-536
    • Zapisz się do newslettera
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl