Blog - Kategorie przepisów
Blog wpisy
Herbata na odchudzanie? Czy herbaty mogą nam pomóc zrzucić wagę?

Niektórzy pozostają sceptyczni, a inni są zachwyceni, gdy słyszą o tym, że istnieje coś takiego jak herbata na odchudzanie. Jeśli marzymy o zgubieniu kilku kilogramów bez większego wysiłku, warto spróbować tej metody. Picie herbaty nie tylko wspiera metabolizm, ale ma także dobroczynny wpływ na działanie całego organizmu.

Jak jeść tofu? – najciekawsze przepisy tofu

Coraz więcej osób odchodzi od jedzenia mięsa lub ogranicza jego spożycie. Brak białka może nieść za sobą negatywne konsekwencje. Aby ich uniknąć, trzeba szukać zastępczego, roślinnego, źródła białka, które dostarczy cennych aminokwasów. Jednym z podstawowych produktów, po które sięgają wegetarianie, jest tofu. Dlaczego?

Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy może być skuteczny?

Każdy marzy o pięknej sylwetce, a co za tym idzie, wciąż poszukuje się nowych metod na odchudzanie. Równocześnie kładzie się nacisk na to, by minimalizować ilość syntetycznych składników w diecie. Szuka się więc inspiracji w naturze, a jednym z produktów, na który zwraca się uwagę, jest ocet jabłkowy.

Opinie
Sałatka z kaszą jaglaną i fasolką szparagową 0
Sałatka z kaszą jaglaną i fasolką szparagową

Parę słów o samej kaszy…

Kasza jaglana należy do jednej z najzdrowszych kasz

Zawiera witaminy z grupy B, żelazo oraz miedź. Spożywanie kaszy jaglanej poprawi kondycję naszych paznokci, włosów i skóry z uwagi na dużą zawartość krzemionki.

Poza tym jest lekkostrawna i poprawia przemianę materii. Wpływa na pamięć i koncentrację oraz obniża poziom złego cholesterolu. Nie zawiera glutenu i odkwasza organizm.

Poniżej przedstawiam przepis na pyszna sałatkę z kaszą jaglaną w roli głównej. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku. Sezon na szparagi niestety minął, w związku z tym zastąpiłam je fasolką szparagową.

Składniki:

Przygotowanie:

Aby kasza nie była gorzka warto kupić kaszę lepszej jakości w sklepie ekologicznym.
Ja zawsze prażę ją chwilę w garnuszku, bez dodatku oleju. Trwa to kilka minut, do czasu aż ziarenka się rozgrzeją. Należy pilnować, by kasza się nie przypaliła.
Następnie zalewam kaszę lekko osoloną wodą i gotuję ją pod przykryciem około 10-12 minut. Tak przygotowana kasza jest sypka i swietnie nadaje się do sałatki.
W drugim garnuszku gotuje fasolkę szparagową (pamiętajmy o obcięciu obu końców fasolki). 9 minut w zupełności jej wystarczy. Warzywa półtwarde zachowują więcej witamin i lepiej smakują.
Gdy kasza i fasolka się gotuje kroimy suszone pomidory oraz fetę. Siekamy szczypiorek i miętę.
Na koniec mieszamy wszystkie składniki i sałatka jest gotowa. Nie wymaga właściwie dodatku soli z uwagi na fetę.
 

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Waluty
Menu Szukaj więcej więcej

583-552-536 Facebook Instagram

    • Zakręcony Słoik
    • Twoja opinia jest dla nas ważna

    • Facebook Instagram 583-552-536
    • Zapisz się do newslettera
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl