Blog - Kategorie przepisów
Blog wpisy
Herbata na odchudzanie? Czy herbaty mogą nam pomóc zrzucić wagę?

Niektórzy pozostają sceptyczni, a inni są zachwyceni, gdy słyszą o tym, że istnieje coś takiego jak herbata na odchudzanie. Jeśli marzymy o zgubieniu kilku kilogramów bez większego wysiłku, warto spróbować tej metody. Picie herbaty nie tylko wspiera metabolizm, ale ma także dobroczynny wpływ na działanie całego organizmu.

Jak jeść tofu? – najciekawsze przepisy tofu

Coraz więcej osób odchodzi od jedzenia mięsa lub ogranicza jego spożycie. Brak białka może nieść za sobą negatywne konsekwencje. Aby ich uniknąć, trzeba szukać zastępczego, roślinnego, źródła białka, które dostarczy cennych aminokwasów. Jednym z podstawowych produktów, po które sięgają wegetarianie, jest tofu. Dlaczego?

Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy może być skuteczny?

Każdy marzy o pięknej sylwetce, a co za tym idzie, wciąż poszukuje się nowych metod na odchudzanie. Równocześnie kładzie się nacisk na to, by minimalizować ilość syntetycznych składników w diecie. Szuka się więc inspiracji w naturze, a jednym z produktów, na który zwraca się uwagę, jest ocet jabłkowy.

Opinie
Soczewica żółta - właściwości i ciekawe przepisy? 2
Soczewica żółta - właściwości i ciekawe przepisy?

Często produktów z grupy super food poszukuje się daleko, tymczasem wśród łatwo dostępnych artykułów znajdziemy wiele takich, które są pełnowartościowe i smaczne. Przykładem jest soczewica, będąca częstym składnikiem potraw wegetariańskich. Jednak jest ona polecana nie tylko osobom, które zdecydowały się na dietę wegańską.

Jeżeli przyjrzymy się bliżej historii tej rośliny, jej korzenie znajdziemy na Bliskim Wschodzie i w Azji Środkowej. W starożytności, w Egipcie, Grecji i Rzymie była ona jednym z podstawowych produktów spożywczych. Później na wieki w zasadzie została zapomniana i wyparta przez inne dania. Jednak znów wróciła na nasze stoły i ceni się ją nie tylko za smak, ale też przez składniki odżywcze. Na jej korzyść działa to, że można ją wykorzystać w wielu różnych potrawach. Obecnie największym producentem soczewicy są Indie i Kanada.

Co wyróżnia soczewice żółtą?

Idąc do sklepu w poszukiwaniu soczewicy, znajduje się wiele jej odmian. Każda z nich różnie się pod kątem nut smakowych, czy twardości. Inne są też kolory i właściwości odżywcze. Najpopularniejszymi odmianami soczewicy są soczewica zielona i czerwona. Żółtą spotyka się nieco rzadziej. Czym wyróżnia się soczewica żółta? Na tle pozostałych w pierwszej kolejności odznacza się kolorem. Jest tez najdrobniejsza i najdelikatniejsza. W porównaniu do innych typów, soczewica żółta jest gotowana krótko, więc dania można przygotować bardzo szybko. Jeżeli ktoś nie przepada za smakiem tej rośliny, to żółta odmiana może być najlepszym wyborem, ponieważ jej smak jest bardzo delikatny.

Właściwości zdrowotne i ciekawe przepisy

Soczewica każdego rodzaju pojawia się w wielu potrawach wegetariańskich, a to dlatego, że wszystkie odmiany zawierają ogromne ilości białka. U osób, które odstawiły mięso pojawiają się częste deficyty i ryzyko awitaminozy. Poza białkiem w soczewicy znajdują się potas, fosfor i liczne witaminy. Pomimo tego, że soczewica żółta nie może dostarczyć wszystkich aminokwasów, jest jednym z tych produktów roślinnych, które dostarczają ich najwięcej. Przez wspomniany kwas foliowy, soczewica jest niezbędna w diecie kobiet w ciąży. Z kolei potas wyjątkowo korzystnie wpływa na układ krążenia. Ponadto soczewica jest źródłem błonnika, więc poleca się ją osobom na diecie.

Aby nie utracić właściwości białka, soczewica powinna być solona 10 minut przed końcem gotowania. Soczewica żółta doskonale nadaje się do wykorzystania podczas przygotowania zup i sosów. Dodaje się ją też do dań jednogarnkowych i gulaszów. Można wziąć ją pod uwagę jako składnik farszu do pierogów albo pasty. Dużą popularnością cieszy się hummus, którego przygotowanie zajmuje niecałe pół godziny. W ten sposób każda kanapka będzie zdrowsza. Soczewica żółta, podobnie jak wiele innych roślin, najbardziej wartościowa jest w postaci kiełków. Bardzo łatwo je wyhodować samodzielnie i będą doskonale pasowały do sałatek. Można nimi posypać chleb lub bułkę. Spożywając kiełki można mieć pewność, że żadne cenne składniki nie zostaną utracone podczas obróbki termicznej.

Komentarze do wpisu (2)

4 grudnia 2019

"U osób, które odstawiły mięso pojawiają się częste deficyty i ryzyko awitaminozy"?????!!!! A co to za rewelacja? Kto pisał ten artykuł? A jakież to witaminy zawiera mięso, poza b12? Raczej martwiłabym się o osoby jedzące mięso, bo na śniadanie - parówka, na obiad mielony, a na kolacje biały chleb z wędliną i to jest dopiero ryzyko gigantycznych niedoborów. Osoby niejedzące mięsa zazwyczaj mają bardzo urozmaicony jadłospis, dostarczający wszystkich niezbędnych składników.

5 grudnia 2019

Jedzenie czy niejedzenie mięsa jest sprawą indywidualną i my nie namawiamy do żadnej z opcji. Należy zachować zbilansowaną dietę i zyć w zgodzie ze sobą :-). Mięso (ryb i ssaków) zawiera witminy: D, B2, B5, B7, B12 (tylko w mięsie). Mówimy tutaj o mało przetworzonych produktach i oprócz B12, w/w witaminy znajdują się także w roślinach. Ogólnie mówiąc, długotrwały brak jakiegokolwiek z głównych składników diety, bez właściwego jego zastąpienia, może spowodować problemy. Jeżeli się mylę, to proszę mnie poprawić.

Submit
Waluty
Menu Szukaj więcej więcej

583-552-536 Facebook Instagram

    • Zakręcony Słoik
    • Twoja opinia jest dla nas ważna

    • Facebook Instagram 583-552-536
    • Zapisz się do newslettera
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl