do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

Artykuły bloga zawierają także linki do produktów w sklepie. Na skutek aktualizacji/zmiany asortymentu, mogą one przestać kierować do wskazywanych produktów. Staramy się aktualizować linki ale nie zawsze możemy to zrobić na czas. W takim wypadku, prosimy się nie zrażać i skorzystać z wyszukiwarki produktów.

Chmura tagów
Kategorie wpisów
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28

Zapisz się na newsletter! Nowości, promocje? :-)

Otrzymasz 100 pkt. - będziesz bliżej stałych rabatów!

 

Nie będziemy spamować, postępujemy zgodnie z polityką prywatności

Opinie Google

Zobacz opinie i napisz co o nas sądzisz.

Statystyki
Produkty:
1935
Kategorie:
183
Nowości:
20
Promocje:
0

Zupa miso – właściwości sposób przygotowania

0

Fanom kuchni japońskiej na pewno nie trzeba przedstawiać zupy miso. Jest ona jednym ze sztandarowych dań Japonii. Poza tym, że jest smaczna, zupa miso ma właściwości, które skłaniają do tego, by potraktować ją jako wyjątkowo zdrowy posiłek.

Są dania, które będą wyśmienicie smakowały na śniadanie, obiad i kolację. Zupa miso jest tego przykładem. Jeśli do tej pory nie mieliście okazji wypróbować tej potrawy lub zastanawiacie się, co kryje się pod tą tajemniczą nazwą, najwyższy czas nadrobić zaległości. Nie tylko fani japońskiej kuchni, będą tą zupą zachwyceni.

Czym jest miso?

Zupa miso powstaje oczywiście z… miso! Jest to pasta, którą najczęściej uzyskuje się przez mieszanie rozgotowanego ryżu ze zmieloną soją. Do nich dodaje się szczep drożdży koji i sól. To właśnie dzięki tej kombinacji zupa miso ma liczne właściwości zdrowotne. W sprzedaży można znaleźć kilka różnych odmian miso.

Biała pasta miso ma kremowy lub beżowy kolor, co zawdzięcza soi i ryżowi. Będzie dobra do sałatek i jako dodatek do sosu. Następna jest żółta pasta miso, w której zamiast ryżu wykorzystuje się jęczmień. Jest łagodna w smaku i będzie świetna do zupy, sosu i jako marynata. Czerwona pasta miso jest zrobiona w całości z soi. Ma cierpki posmak i dość intensywny zapach. Będzie dobra jako wyrazista przyprawa do zup i marynat. W naszym kraju miso najczęściej dodaje się do zupy. Nie jest ona jeszcze u nas bardzo popularna, jednak każdego roku więcej osób odkrywa ten unikatowy orientalny smak.

Jakie wartości odżywcze ma zupa miso?

Zupa miso wykorzystuje właściwości wszystkich składników obecnych w paście. Miso zawiera dużo sodu, więc potraw się nie soli lub soli delikatnie. Do tego nie ma zbyt wielu węglowodanów, za to dużo białka i błonnika. Stanowi też źródło wapnia i żelaza. Przez obecność wspomnianych drożdży koji, pasta miso będzie wspierała procesy trawienne. Ich oddziaływanie na nasz organizm można przyrównać do probiotyków obecnych w jogurtach.

Jeśli spojrzymy pod kątem wpływu na zdrowie, na podkreślenie zasługuje fakt, że miso sprzyja wzmacnianiu kości i regulacji ciśnienia krwi. Oprócz tego wykazuje właściwości odtruwające i antynowotworowe. Pomaga też pozbyć się dolegliwości związanych z nadużywaniem alkoholu i tytoniu.

Jak przygotowuje się zupę miso?

Patrząc na to, jakie zupa miso ma właściwości, łatwo pokusić się o to, by rozważyć jej włączenie w domowe menu. Pomimo tego, że jej nazwa brzmi bardzo egzotycznie, nie jest trudna w przygotowaniu. Chociaż tradycyjnie gotuje się ją na bulionie dashi, bazą może być polski rosół. O ile obowiązkowym składnikiem jest pasta miso, o tyle pozostałe składniki można zmieniać, w zależności od smaku i upodobań. Najczęściej dodaje się warzywa: marchewka, seler naciowy, por, szpinak, papryczkę chili, a także grzyby mun. Zazwyczaj wykorzystuje się też tofu i makaron. Chcąc przygotować pożywną i zdrową zupę miso, najlepiej zaopatrzyć się w miso bez żadnych sztucznych dodatków. Produkty tego typu można znaleźć na półkach w sklepach ze zdrową żywnością.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl