do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Produkt dnia
Chmura tagów

Czarny czosnek BIO 50g Juleko

Dostępność: na wyczerpaniu (1-3)
Wysyłka w: 24 godziny rob.
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy

Cena:

34,00 zł 34.00
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Proszę oceń! Obecna ocena: 0 Ilość ocen: 0 / Średnia: 0
Producent: Juleko

Opis produktu

Czarny czosnek w ząbkach BIO 50g Juleko

Czarny czosnek – Produkcja
Sposób wytwarzania czarnego czosnku został odkryty w starożytności. Koreańska kultura, jakże dobrze znana z coraz bardziej popularnego w Polsce kimchi, udoskonaliła sztukę fermentacji, wznosząc jej produkty na inny, nowy poziom. Nic dziwnego, że proces wytwarzania pochodzi właśnie z Korei. Pomimo tego, to właśnie Japończycy szybko przejęli pomysł na fermentowanie czosnku, w znacznym stopniu rozpowszechniając go – nie tylko na terenie swojego kraju, ale na całym świecie, wznosząc go do rangi produktu przedłużającego życie. W Europie czarny czosnek znany jest od kilkunastu lat. Wiodącym producentem jest Hiszpania, której czosnek ma najlepszą wilgotność i najlepiej przechodzi ten proces.
Produkcja czarnego czosnku jest długotrwała i bardzo energochłonna, przez co nieopłacalna w warunkach domowych. W uproszczeniu - aby uzyskać czarny czosnek, należy główkę świeżego, białego czosnku zamknąć na ponad dwa miesiące w miejscu, w którym panuje wysoka temperatura i bardzo wysoka wilgotność. Cały proces musi odbywać się bez udziału grzybów, bakterii ani żadnych środków konserwujących. Po 60 dniach powstanie nowy produkt - czarny czosnek, który oprócz zmiany koloru zyskuje zupełnie nowe właściwości smakowe oraz zdrowotne. Po tym czasie, przez kolejne tygodnie czosnek „odpoczywa” ulegając naturalnej oksydacji.
Proces fermentacji w produkcji czarnego czosnku nie jest typowy, ponieważ nie zachodzi pod wpływem działalności mikroorganizmów, a jedynie przy pomocy enzymów i pozostałych naturalnych reakcji biochemicznych zachodzących w trakcie dojrzewania. Czosnek zyskuje czarny kolor w wyniku reakcji naturalnie występujących w nim cukrów. Pod koniec pełnego procesu przybiera czarno – granatową barwę, o miękkiej i bardzo delikatnej konsystencji, podobnej do topionego serka. W jego nowym smaku można doszukać się nut wędzonej śliwki, suszonych moreli, wanilii oraz trufli. Ogromne ilości związków antyoksydacyjnych sprawiają, że jest pomocny w leczeniu wielu schorzeń, takich jak nowotwory lub problemy z układem krwionośnym.
Długotrwały proces produkcji czarnego czosnku i zachodzące w ząbkach reakcje enzymatyczne wpływają na wzrost przyswajalności substancji odżywczych i lepsze działanie antyoksydacyjne. Czarny czosnek zawiera większe stężenie przeciwutleniaczy niż świeży czosnek za sprawą dużej zawartości s-allilocysteiny, znanej z szerokich właściwości zdrowotnych i leczniczych.
Czarny czosnek BIO JULEKO za sprawą fermentacji staje się łagodny dla przewodu pokarmowego – nie podrażnia go, dzięki czemu ulega skuteczniejszemu trawieniu, jednym słowem jest lekkostrawny. Nie podrażnia błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, nie obciąża także nerek.
Produkcja czarnego czosnku przebiega bez kontaktu z glutenem, nabiałem ani innymi produktami pochodzenia zwierzęcego. Nie ma także kontaktu z aluminium.

Składniki: 
100% czosnek ekologiczny

Warunki przechowywania: 
Przechowywać w suchym miejscu

Możliwe alergeny: brak

Alergeny: brak

Wartość odżywcza w 100g: 
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1103/260
Białko (g): 10
Węglowodany (g): 54,1
W tym cukry (g): 12
Tłuszcz (g): 0
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0
Błonnik pokarmowy (g): 0
Sól (g): 0,04

Cechy produktu

Art. bezglutenowy Tak

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie: Czarny czosnek BIO 50g Juleko (0)

sprzedawanym w sklepie ekologicznym Zakręcony Słoik w Gdyni
Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl