

Czekolada Couverture pralinowa Nirvana BIO 100g

Opis produktu
Czekolada Couverture pralinowa Nirvana BIO 100g Rapunzel
Czekolada o delikatnym i kremowym nadzieniu.
Czekolada couverture to jeden z najlepszych słodkich przysmaków, jest pyszna, wspaniale potrafi poprawić nastój i dodać wigoru. Kiedy zacznie się ją jeść trudno poprzestać na jednym kawałeczku. Z przeprowadzonych badań wyszło, że czekolada zawiera w sobie aż ponad 600! Substancji wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. Są to między innymi: magnez, żelazo, węglowodany, cynk, potas, białko, mangan. Miedź, niacyna, błonnik, flowonoidy, antyoksydanty, witaminy A, E i z grupy B, kwasy omega-6 i wiele, wiele innych.
Dzięki nawet małej porcji czekolady pralinowej nasz mózg zaczyna lepiej pracować, szybciej się myśli i łatwiej koncentruje. Zanikają objawy zmęczenia i stresu, poprawia się przy tym nastrój. Porcja węglowodanów, magnezu, potasu i żelaza zawarta w czekoladzie, błyskawicznie dodaje energii. Dodatkowo magnez wpływa na układ nerwowy, poprawiając przy tym sprawność intelektualną i pobudzając głowę do pracy.
Po dodaniu odrobiny mleka i podgrzaniu pokruszonej w nim czekolady uzyskamy płynną wersje deseru czekoladowego idealną do picia na ciepło. Jedne z najnowszych badań amerykańskich naukowców wykazały, że po wypiciu czekolady słabnie aktywność płytek krwi. Wówczas wykazują one mniejszą tendencję do zlepiania się co zapobiega zakrzepom krwi i zmniejsza ryzyko zawału serca.
Jeśli zdarzy Ci się zaobserwować biały bądź szary nalot na czekoladzie, nie oznacza to, że jest ona popsuta. Nalot to bowiem mikro cząsteczki tłuszczu zawartego w czekoladzie. W żadnym stopniu nie jest on szkodliwy dla zdrowia i nie zmienia walorów smakowych czekolady couverture.
W czym tkwi uzależniająca magia czekolady? Nie bez powodu czekolada nazywana jest potocznie jako słodki narkotyk. Od niedawna potwierdzona została informacja, że w ziarnie kakaowym występują substancje przypominające związki chemiczne obecne w liściach marihuany. Te same związki chemiczne odkryto również w winie i piwie. Zdaniem badaczy, same alkaloidy nie spowodują jednak uzależnienia. Za to, że nie możemy się oprzeć pokusie jaką jest tabliczka czekolady, odpowiada także aromat ziaren kakaowca i jej niezwykły smak. Także pamiętajmy, aby czekoladę jeść z umiarem.
Czekolada pralinowa to przepyszny deser, dodatek do ciast. Umili każde spotkanie i poprawi najgorszy nastrój. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
cukier trzcinowy* (cukier Rapadura* i Cristallino*), orzechy laskowe* (21 %), tłuszcz kakaowy*, masa kakaowa*, syrop ryżowy w proszku* (7%), kakao w proszku*, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa*, wanilia bourbon* (*certyfikowany składniki ekologiczny). Masa kakaowa min. 40%.
Waga netto: 100g
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna -2399 kJ/576 kcal
Tłuszcz - 38 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone- 16 g
Węglowodany -52 g
w tym cukry - 44 g
Błonnik - 3,9 g
Białko - 4,6 g
Sól - 0,1 g
Informacja alergenna:
Produkt może zawierać migdały, mleko (łącznie z laktozą)
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejsu.
Produkt odpowiedni dla Wegan i Wegetarian.
Certyfikat: BIO
Kraj Producenta: Niemcy
Producent: RAPUNZEL NATURKOST GMBH, RAPUNZELSTRABE 1, D-87764 LEGAU
Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno k. Warszawy