

Majonez domowy 170g Vitapol


Opis produktu
Majonez domowy 170g Vitapol
Majonez bezglutenowy, domowy to najlepszy dodatek do potraw, przystawek i nawet deserów. Hitem wypieków stała się babka majonezowa do której jako składnik idealnie sprawdzi się domowy majonez.
Majonez bez laktozy to gęsty sos na bazie oleju i żółtek jaj, wywodzi się on z Francji. Majonez w Polsce jest tak znany, że sięga po niego aż 93% Polaków, a rocznie zjadane jest nawet 51 milionów litrów majonezu. Sezon na majonez zdecydowanie wzrasta w okresie przedświątecznym.
Często sięgamy po sklepowy majonez, który znajdziemy w każdym supermarkecie jednak majonez domowy bez laktozy i glutenu i ten sklepowy mają zupełnie inne właściwości i wartości odżywcze, a także zawartość kalorii. Według klasycznego przepisu majonez wytwarzało się na bazie oliwy z oliwek. Obecnie w przemyśle oleje stosowane do wyrobu majonezu to rzepakowy, sezamowy, słonecznikowy, bawełniany, sojowy i kukurydziany.
Pyszny majonez bez laktozy i glutenu, bez zbędnych sztucznych dodatków na pewno zdobędzie grono wiernych odbiorców! Produkt nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Dobry majonez powinien mieć krótki skład produktów i zawierać jedynie olej, żółtka jaj, musztardę, ocet, wodę, dodatki smakowe – naturalne przyprawy. I taki jest właśnie majonez bez glutenu domowy Vitapol.
Przy wyborze majonezu należy pamiętać, że jego składzie nie powinny znajdować się takie składniki jak: sól wapniowo-disodowa EDTA (E385) - Silnie wiąże substancje mineralne, prowadzi do poważnych zaburzeń w przemianie materii, szczególnie szkodliwa dla dzieci poniżej 2 roku życia. Karoteny (E 160a) nie są one szkodliwe dla życia, jednak zupełnie zbędne w składzie majonezu. Skrobia modyfikowana (E 1404-1452), w majonezach dodawana jest ona w celu zamaskowania zbyt małej ilości użytych żółtek jaj i oleju, zamiast nich zagęszcza produkt. Guma guar (E 412) i guma ksantanowa (E 415), sorbinian potasu (E 202), benzoesan sodu (E 211) a także jajka w proszku. To składniki które od razu powinny zniechęcić nas do zakupu danego produktu, majonez bez laktozy w naszym sklepie ich nie posiada. Skład majonezu domowego jest prosty i naturalny.
Składniki:
olej rzepakowy, musztarda (ocet spirytusowy, woda, cukier, gorczyca, sól, kwas cytrynowy, przyprawy), woda, jaja kurze. Kwas cytrynowy i ocet spirytusowy - regulator kwasowości.
Waga netto: 170g
Warunki przechowywania:
Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Możliwe alergeny: gorczyca
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 2907 kj/694 kcal
Białko (g): 1,1
Węglowodany (g): 5,42
W tym cukry (g): 2,39
Tłuszcz (g): 74,26
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 5,4
Błonnik pokarmowy (g): 1,1
Sól (g): 0,71
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: ZPOW Vitapol, M.T.Ciszkiewicz Sp.J., ul. Myśliwska 17, 05-807 Podkowa