Tapioka (skrobia z manioku) BIO 400g Bio Planet

Dostępność: 2 szt.
Wysyłka w: 24 godziny rob.
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 9,80 zł 9.80
ilość szt.
Zyskujesz 9 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Oceń mnie! Ocena: 5
Producent: Bio Planet
EAN: 5907814668882

Opis produktu

Tapioka (skrobia z manioku) BIO 400g Bio Planet

Ekologiczna tapioka to pozyskiwana jest z bulw korzeniowych manioku. Nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu, w związku z czym nie zmienia smaku potraw. Polecamy do wypieku placków, chleba, ciast, ciasteczek. Można ją dodać do kisieli, budyni, puddingów, przetworów mlecznych i owocowych. Doskonała również jako zagęszczacz do zup, sosów, musów.
Tapioka bezglutenowa jest to mączka, produkt skrobiowy. Skrobia z monioku bezglutenowa, powstaje w procesie zmienielenia bulwy manioku, tworząc przy tym mąkę, perełki lub płatki.

Bardzo ważnym jest, iż bulwy moniaku można jeść wyłącznie po wcześniejszym ugotowaniu, ponieważ zawarta w nim substancja glikozydu manihotoksyn jest trująca. Sama tapioka jednak może również przechodzić procesy suszenia.

Tapioka używana jest często do zagęszczania sosów, musów, kisieli, puddingów, to właśnie z niej wytworzone jest ostatnio bardzo modne bubble tea, a także sama jest topioka idealnym zamiennikiem tradycyjnej mąki, można uzywać ją do rozmaitych potraw i deserów, zage. Tapioka BIO to źródło witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminy C, witaminy PP, a także cynku, potasu, wapnia i żelaza.

Moniok uprawiany jest głównie w Peru, Boliwii, Brazylii a także w Tajlandii, Wietnamie czy Nigerii. W tych krajach jest ona tak popularna jak u nas polski ziemniak. Do produkcji tapioki wykorzystywane zostają największe bulwy.  W Polsce tapioka staje się coraz bardziej dostępna i popularna. Dzięki swojemu ogromnemu potencjałowi kulinarnemu jej popularność ciągle wzrasta. Smakiem tapioka przypomina smak tofu, oba charakteryzuje neutralny smak, dzięki czemu rewelacyjnie przyjmuje inne smaki uzupełniając zarówno desery jak i dania obiadowe.

W 100g surowej topioki mieści się około 358 kalorii jednak po ugotowaniu, topioka znacząco zwiększa swoją objętość, pochaniając wode i wówczas w 100g ugotowanej topioki mamy zaledwie 159 kalorii.
 
Składniki:
tapioka (skrobia z manioku)* 100%
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
 
Waga netto: 400g
 
Wartość energetyczna w 100 g:
Wartość energetyczna - 1507 kJ / 355 kcal
Tłuszcz - 0,02 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 88 g,
w tym cukry - 3,4 g
Białko - 0,2 g
Sól - 0 g
 
Informacja alergenna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
 
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
 
Kraj producenta: Polska
 
Certyfikat: BIO
 
Kraj pochodzenia składników: Tajlandia

Producent: BIO PLANET S.A., WILKOWA WIEŚ 7, 05-084 LESZNO

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Submit
Waluty
Menu Szukaj więcej więcej

583-552-536 Facebook Instagram

    • Zakręcony Słoik
    • Twoja opinia jest dla nas ważna

    • Facebook Instagram 583-552-536
    • Zapisz się do newslettera
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl