

Żywe kultury bakterii do jogurtu 1g Zakwaski Vivo


Opis produktu
Żywe kultury bakterii do jogurtu 1g Zakwaski Vivo
Zakwaska do JOGURTu VIVO – to żywe kultury bakterii do przygotowania w domu naturalnego jogurtu probiotycznego. Domowy jogurt charakteryzuje się najwyższą świeżością i znakomitym smakiem oraz co najważniejsze, kulturami bakterii o wysokiej aktywności. Domowy jogurt przygotowany wg instrukcji nie zawiera żadnych zbędnych dodatków takich jak: mleko w proszku, cukier, zagęstniki, barwniki czy wzmacniacze smaku. Przygotowując go w domu mamy gwarancję naturalności produktu. Do jego zrobienia wystarczy stalowy garnek lub słoik. Najlepszy wychodzi na mleku 3,2% lub pełnotłustym.
Składniki:
liofilizowane żywe kultury bakterii: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis
Sposób przygotowania:
1-3 l mleka pasteryzowanego zagotuj i ostudź do temp. +37 do +43 st. C. Do mleka dodaj zawartość fiolki i dokładnie wymieszaj. Naczynie z mlekiem dokładnie przykryj, okryj kocem i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8-10 godzin. Po tym czasie naczynie wstaw do lodówki i odczekaj kilka godzin - jogurt dodatkowo zgęstnieje. Spożyj go do 7 dni. Uzyskanym jogurtem możesz zaszczepić mleko jeszcze 2-3 razy używając 4 dużych łyżek jogurtu na 2 litry mleka.
Masa netto: 2 fiolki x 0,5g = 1g
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1155 kJ / 276 kcal
Tłuszcz - 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 00,0 g
Węglowodany - 60 g
w tym cukry - 20,0 g
Białko - 8 g
Sól - 0 g
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać OD +2 do +8 st. C
Informacja alergenna:
Może zawierać śladowe ilości laktozy
Produkt wegetariański.
Kraj producenta: Grecja
Cechy produktu
Tylko do odbioru os. | Tak |