do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Producenci oraz cechy danej kategorii
Kategorie
Art. bezglutenowy
Tylko do odbioru os.
Bez cukru
Bez laktozy
Na wagę
Dostępność
Nowość
Promocja
Produkt dnia
Wpisy na blogu
Czy herbata pobudza? - Fakty i mity

Kawa czy herbata? To pierwsze pytanie, które usłyszymy idąc w odwiedziny. O ile kawa od razu kojarzy się z kofeiną, o tyle zdania na temat działania herbaty są podzielone. Odmian herbat jest wiele i każda z nich ma inne właściwości. Ale czy herbata pobudza?

Amarantus - jak gotować i jak jeść?

Na sklepowych półkach pojawiają się coraz to nowe produkty określane mianem super food. Swego czasu tajemniczo brzmiała nazwa „amarantus” umieszczona na niektórych torebkach z drobnymi ziarenkami. Choć stały się już składnikiem wielu potraw, nadal część osób nie wie nawet o ich istnieniu. Czym jest i jak amarantus gotować?

Czubryca - zapomniana przyprawa?

Coraz chętniej poznajemy nie tylko samą kulturę i tradycję różnych regionów świata, ale także chcemy rozsmakować się w ich kuchniach regionalnych. Wśród nowych dań pojawiają się przyprawy, które do tej pory nie gościły na polskich stołach albo pojawiały się sporadycznie. Przykładem jest czubryca. Przyprawa ta jest powszechna w kuchni bułgarskiej, ale jest na tyle uniwersalna, że może być wykorzystana także w wielu innych daniach.

Fasola mung - właściwości, zastosowanie, popularne przepisy

Już sama nazwa sugeruje, że fasola mung jest czymś egzotycznym i kojarzy się z Azją. Jest to przypuszczenie trafne, bo przez wieki hodowało ją się w Indiach. Obecnie jest uprawiana jest w wielu krajach Azji i nie tylko. Fasola mung przez swoje liczne właściwości zdrowotne jest nie raz nazywana złotą fasolą i jest uważana za jedną z najbardziej wartościowych na świecie.

Chmura tagów

Powidła

Powidła to przetwory owocowe zazwyczaj wykonywane ze śliwek. Najczęściej do przyrządzania powideł używa się śliwek węgierek, które są prażone w kotłach przez wiele dni, aż do uzyskania gęstości oraz koloru od bordowego do brązowego. Prażenie śliwek powoduje odparowanie z nich wody, co znacznie zwiększa gęstość, poprawia smak powideł oraz przedłuża okres ich przechowywania. Obecnie powidła najczęściej uzyskuje się z pulp owocowych, które zagęszcza się dzięki obróbce termicznej. Powidła posiadają znacznie większą zawartość owoców niż dżemy i konfitury.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl