14-04-2018
, Izabela
Pyłek kwiatowy, zwany inaczej obnóżem pszczelim to pyłek zebrany przez pszczoły z pylników kwiatowych roślin zielonych i drzew, wymieszany z niewielką ilością pszczelej śliny oraz nektarem. W postaci obnóży pszczoły przenoszą go do ula w koszyczkach znajdujących się na trzeciej, tylnej parze nóg. Pyłek w formie obnóży pozyskuje się za pomocą poławiaczy pyłku i po wysuszeniu stanowi on surowiec farmaceutyczny, spożywczy i kosmetyczny.
12-04-2018
, Izabela
Na całym świecie yerba mate ma miliony zwolenników, nic więc dziwnego, że napój ten dotarł także do Polski. Jego popularność w naszym kraju wciąż rośnie. Osoby, które na dobre się w nim rozsmakowały poszły o krok dalej i wyposażyły się w specjalne naczynie wykonane z drewna, ceramiki bądź tykwy, tworząc tym samym cały rytuał. Jedni pokochali yerbę za jej niepowtarzalny smak, drudzy za wyjątkowe właściwości prozdrowotne. A czym tak naprawdę jest yerba mate i jakie korzyści czerpiemy z jej picia?
03-04-2018
, Izabela
Od wieków awokado było owocem cenionym w Ameryce Środkowej. Jednak jego walory nie kończą się na charakterystycznym smaku meksykańskiego guacamole. Chociaż do Europy dotarło znacznie później, szybko zostało docenione, zarówno jak składnik wyśmienitych dań, jak i owoc o niezwykłych właściwościach odżywczych.
27-03-2018
, Izabela
Biały cukier w ogromnych ilościach pojawia się w większości produktów spożywczych, zwłaszcza tych wysoko przetworzonych. Jego spożywanie negatywnie odbija się na naszym zdrowiu, dlatego coraz częściej poszukujemy jego zamienników. Wśród naturalnych słodzików, które są używane w miejscu białego cukru, są m.in. ksylitol i stewia. Ile o nich wiemy? Lepsza jest stewia, czy ksylitol?