Powidła

Powidła to przetwory owocowe zazwyczaj wykonywane ze śliwek. Najczęściej do przyrządzania powideł używa się śliwek węgierek, które są prażone w kotłach przez wiele dni, aż do uzyskania gęstości oraz koloru od bordowego do brązowego. Prażenie śliwek powoduje odparowanie z nich wody, co znacznie zwiększa gęstość, poprawia smak powideł oraz przedłuża okres ich przechowywania. Obecnie powidłaJak zrobić powidła śliwkowe? najczęściej uzyskuje się z pulp owocowych, które zagęszcza się dzięki obróbce termicznej. Powidła posiadają znacznie większą zawartość owoców niż dżemy i konfitury.

  1. Bez glutenu
    Bez cukru
    Powidła ze śliwki węgierki bez dodatku cukru BIO 270 g - BATOM
    27,37 zł
    |
  2. Bez glutenu
    Bez cukru
    Powidła śliwkowe BIO 340 g - BATOM
    22,00 zł
    |
na stronę