Powidła
Powidła to przetwory owocowe zazwyczaj wykonywane ze śliwek. Najczęściej do przyrządzania powideł używa się śliwek węgierek, które są prażone w kotłach przez wiele dni, aż do uzyskania gęstości oraz koloru od bordowego do brązowego. Prażenie śliwek powoduje odparowanie z nich wody, co znacznie zwiększa gęstość, poprawia smak powideł oraz przedłuża okres ich przechowywania. Obecnie powidłaJak zrobić powidła śliwkowe? najczęściej uzyskuje się z pulp owocowych, które zagęszcza się dzięki obróbce termicznej. Powidła posiadają znacznie większą zawartość owoców niż dżemy i konfitury.
- Bez glutenuBez cukruPowidła ze śliwki węgierki bez dodatku cukru BIO 270 g - BATOM26,03 zł|Producent: BATOM (dżemy, soki, kompoty, czystek)
- Bez glutenuBez cukruPowidła śliwkowe bez dodatku cukru bezglutenowe BIO 200 g - OWOCOWY DOM15,24 zł|Producent: OWOCOWY DOM (konfitury, dżemy)