Amarantus
Chociaż amarantus przez wielu nazywany jest zbożem XXI wieku, należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Stanowił podstawę pożywienia Inków, Majów i Azteków. Dzisiaj amarantus doceniają osoby dbające o zdrowy styl życia, ze względu na wysokie walory odżywcze i zdrowotne. Amarantus jest bogaty w białko i żelazo (zawiera go pięć razy więcej niż szpinak czy pszenica).
Chociaż amarantus przez wielu nazywany jest zbożem XXI wieku, należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Stanowił podstawę pożywienia Inków, Majów i Azteków. Dzisiaj amarantus doceniają osoby dbające o zdrowy styl życia, ze względu na wysokie walory odżywcze i zdrowotne. Amarantus jest bogaty w białko i żelazo (zawiera go pięć razy więcej niż szpinak czy pszenica).
Amarantus może być stosowany do wypieków, wyrobu makaronów i pieczywa, do musli, sałatek czy zup. Warto wprowadzić amarantus do swojej codziennej diety.