Powidła

Powidła to przetwory owocowe zazwyczaj wykonywane ze śliwek. Najczęściej do przyrządzania powideł używa się śliwek węgierek, które są prażone w kotłach przez wiele dni, aż do uzyskania gęstości oraz koloru od bordowego do brązowego. Prażenie śliwek powoduje odparowanie z nich wody, co znacznie zwiększa gęstość, poprawia smak powideł oraz przedłuża okres ich przechowywania. Obecnie powidłaJak zrobić powidła śliwkowe? najczęściej uzyskuje się z pulp owocowych, które zagęszcza się dzięki obróbce termicznej. Powidła posiadają znacznie większą zawartość owoców niż dżemy i konfitury.

Ładuję...
Zobacz jako Siatka Lista

1 element

Ustaw kierunek malejący
na stronę

Powidła to przetwory owocowe zazwyczaj wykonywane ze śliwek. Najczęściej do przyrządzania powideł używa się śliwek węgierek, które są prażone w kotłach przez wiele dni, aż do uzyskania gęstości oraz koloru od bordowego do brązowego. Prażenie śliwek powoduje odparowanie z nich wody, co znacznie zwiększa gęstość, poprawia smak powideł oraz przedłuża okres ich przechowywania. Obecnie powidła najczęściej uzyskuje się z pulp owocowych, które zagęszcza się dzięki obróbce termicznej. Powidła posiadają znacznie większą zawartość owoców niż dżemy i konfitury.

Co to jest? Zaznacz "Zapamiętaj mnie", aby mieć dostęp do swojego koszyka na tym komputerze bez potrzeby logowania.