Miód ekologiczny
Nieodzownym elementem każdego domu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, jest miód. Ale nie byle jaki, tylko miód ekologiczny, który zawiera mnóstwo witamin oraz mikro i makroelementów. Przede wszystkim podnosi on odporność organizmu oraz zwalczania objawy przeziębień i innych infekcji. Każdy miód eko jest przeznaczony nie tylko dla osób ze skłonnościami do alergii. Także miłośnicy wegetarianizmu znajdą w nich coś dla siebie. Ma swoje zastosowanie także jako kosmetyk. Jest bezpieczny, smaczny, aromatyczny i zdrowy.
Nieodzownym elementem każdego domu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, jest miód. Ale nie byle jaki, tylko miód ekologiczny, który zawiera mnóstwo witamin oraz mikro i makroelementów. Przede wszystkim podnosi on odporność organizmu oraz zwalczania objawy przeziębień i innych infekcji. Każdy miód eko jest przeznaczony nie tylko dla osób ze skłonnościami do alergii. Także miłośnicy wegetarianizmu znajdą w nich coś dla siebie. Ma swoje zastosowanie także jako kosmetyk. Jest bezpieczny, smaczny, aromatyczny i zdrowy.
Wszystkie miody ekologiczne ulegają naturalnemu procesowi krystalizacji a ich konsystencja zmienia się wraz z upływem czasu. Na tym właśnie polega różnica między miodami ekologicznymi a sztucznymi. Biorąc pod uwagę szerokie preferencje konsumentów, miód naturalny występuje w kilkunastu odmianach: z dodatkiem przypraw (kurkuma, czarny pieprz, cynamon) lub owoców (żurawina, orzech włoski), gryczane, wielokwiatowe, rzepakowe (największa zawartość glukozy i aminokwasów), lipowe czy też nektarowe (malina leśna, gryczane). Wybierając jakikolwiek miód ekologiczny, cena uzależniona jest w zależności od jego pojemności i rodzaju. Równie cenne dla zdrowia, tuż obok miodów eko, są mniej powszechne, pierzgi pszczelne. Mają one formę drobnych kulek, które składają się z miodu, pyłku i mleczka pszczelego.
Miody ekologiczne to samo zdrowie
Wystarczy jedna łyżka tego produktu, zalana przegotowaną wodą i odstawiona na przynajmniej kilka godzin, a następnie spożywana nad czczo, by wzbogacić nasz organizm o dodatkowe witaminy oraz makro i mikroelementy, znacznie skuteczniej przyswajane przez osoby zmagające się z przewlekłym zapaleniem wątroby i migdałków, chorobą wieńcową, nadciśnieniem tętniczym oraz niedokrwistością. Wszystkie te produkty są pochodzenie polskiego, z naszych rodzimych pasiek. Warto także zapamiętać, że zarówno miody ekologiczne, jak i pierzgi pszczele należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, by nie straciły swoich właściwości- tych smakowych oraz leczniczych.