do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Producenci oraz cechy danej kategorii
Produkt dnia
Wpisy na blogu
Czy herbata pobudza? - Fakty i mity

Kawa czy herbata? To pierwsze pytanie, które usłyszymy idąc w odwiedziny. O ile kawa od razu kojarzy się z kofeiną, o tyle zdania na temat działania herbaty są podzielone. Odmian herbat jest wiele i każda z nich ma inne właściwości. Ale czy herbata pobudza?

Amarantus - jak gotować i jak jeść?

Na sklepowych półkach pojawiają się coraz to nowe produkty określane mianem super food. Swego czasu tajemniczo brzmiała nazwa „amarantus” umieszczona na niektórych torebkach z drobnymi ziarenkami. Choć stały się już składnikiem wielu potraw, nadal część osób nie wie nawet o ich istnieniu. Czym jest i jak amarantus gotować?

Czubryca - zapomniana przyprawa?

Coraz chętniej poznajemy nie tylko samą kulturę i tradycję różnych regionów świata, ale także chcemy rozsmakować się w ich kuchniach regionalnych. Wśród nowych dań pojawiają się przyprawy, które do tej pory nie gościły na polskich stołach albo pojawiały się sporadycznie. Przykładem jest czubryca. Przyprawa ta jest powszechna w kuchni bułgarskiej, ale jest na tyle uniwersalna, że może być wykorzystana także w wielu innych daniach.

Fasola mung - właściwości, zastosowanie, popularne przepisy

Już sama nazwa sugeruje, że fasola mung jest czymś egzotycznym i kojarzy się z Azją. Jest to przypuszczenie trafne, bo przez wieki hodowało ją się w Indiach. Obecnie jest uprawiana jest w wielu krajach Azji i nie tylko. Fasola mung przez swoje liczne właściwości zdrowotne jest nie raz nazywana złotą fasolą i jest uważana za jedną z najbardziej wartościowych na świecie.

Chmura tagów

Soczewica

Soczewica od wieków znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. W krajach azjatyckich nadal jest podstawowym składnikiem wykorzystywanym w kuchni. Należy jednak pamiętać, by sięgać po tę z upraw ekologicznych. Takie uprawy nie są masowe oraz nie są stosowane na nich chemiczne środki ochrony roślin, które mogą się kumulować w ziarnach soczewicy i mieć szkodliwy wpływ na człowieka. Ekologiczna soczewica to źródło białka, błonnika, witamin oraz wielu składników mineralnych. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i cholesterolu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl