Soczewica
SoczewicaSoczewica i jej właściwości od wieków znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. W krajach azjatyckich nadal jest podstawowym składnikiem wykorzystywanym w kuchni. Należy jednak pamiętać, by sięgać po tę z upraw ekologicznych. Takie uprawy nie są masowe oraz nie są stosowane na nich chemiczne środki ochrony roślin, które mogą się kumulować w ziarnach soczewicy i mieć szkodliwy wpływ na człowieka. Ekologiczna soczewica to źródło białka, błonnika, witamin oraz wielu składników mineralnych. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i cholesterolu.
Soczewica od wieków znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. W krajach azjatyckich nadal jest podstawowym składnikiem wykorzystywanym w kuchni. Należy jednak pamiętać, by sięgać po tę z upraw ekologicznych. Takie uprawy nie są masowe oraz nie są stosowane na nich chemiczne środki ochrony roślin, które mogą się kumulować w ziarnach soczewicy i mieć szkodliwy wpływ na człowieka. Ekologiczna soczewica to źródło białka, błonnika, witamin oraz wielu składników mineralnych. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i cholesterolu.