Cukier trzcinowy
Cukier trzcinowy to nierafinowany cukier, otrzymywany jest z trzciny cukrowej. Cukier ekologiczny ma charakterystyczny karmelowy zapach i posmak. Jego barwa waha się od złotawej, przez rudą aż do ciemnobrązowej. Jest on mniej kaloryczny niż tradycyjny biały cukier, czy brązowy cukier z buraka cukrowego.
Cukier trzcinowy to nierafinowany cukier, otrzymywany jest z trzciny cukrowej. Cukier ekologiczny ma charakterystyczny karmelowy zapach i posmak. Jego barwa waha się od złotawej, przez rudą aż do ciemnobrązowej. Jest on mniej kaloryczny niż tradycyjny biały cukier, czy brązowy cukier z buraka cukrowego. Obecnie taki cukier podbija europejski rynek, dotychczas stosowany był przede wszystkim w kuchni azjatyckiej, na przykład indyjskiej. Stosujemy go bardzo często, też jako zamiennik cukru białego. W naszym sklepie znaleźć można różne rodzaje cukru trzcinowego. Najczęściej spotykanymi odmianami w Europie są:
- Turbinado – rodzaj brązowego cukru powstałego z trzciny cukrowej, poddawany jedynie częściowej rafinacji. Charakterystyczne dla tego rodzaju cukru jest jasny kolor i delikatny smak.
- Muscovado – nieprzetworzony bądź przetworzony jedynie w małym stopniu cukier trzcinowy o charakterystycznym aromacie melasy, ciemnobrązowy, gęsty i lepki.
- Demerara – mało przetworzony cukier trzcinowy złożony z dużych wilgotnych kryształów. U tej odmiany najbardziej wyczuwalny jest atrakcyjny dla wypieków karmelowy aromat.
Cukier trzcinowy swoje wyjątkowe właściwości zawdzięcza zawartości melasy i kryształków, dzięki którym zawiera potas, magnes, żelazo, fosfor i wapń. Oprócz walorom minerałów idealnie podkreśla smak napojów i wypieków szczególnie w towarzystwie wanilii, cynamonu czy przypraw korzennych nadaje im pełnie smaku oraz wyjątkowy karmelowy aromat. Wzbogaci domowe przetwory, dania mięsne oraz ryby serwowane na przykład w glazurze z cukru trzcinowego. Stosowany jako naturalny barwnik spożywczy nadaje barwy produktom takim jak pieczone owoce obtoczonym w cukrze trzcinowym. Ma również funkcję dekoracyjną, odpowiednio przyrządzony nadaje połysk, perfekcyjnie nada się w cukiernictwie do produkcji glazury na torty bądź przy tworzeniu cukrowych dekoracji. To idealny środek słodzący, maskuje gorzki smak i pozwala cieszyć się jego bukietem zapachowym. Jest to produkt importowany, więc idealnym staje się zakup cukru trzcinowego za pośrednictwem sklepu internetowego.