Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy to nierafinowany cukier, otrzymywany jest z trzciny cukrowej. Cukier ekologiczny ma charakterystyczny karmelowy zapach i posmak. Jego barwa waha się od złotawej, przez rudą aż do ciemnobrązowej. Jest on mniej kaloryczny niż tradycyjny biały cukier, czy brązowy cukier z buraka cukrowego. 

Ładuję...
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 7

Ustaw kierunek malejący
na stronę

Cukier trzcinowy to nierafinowany cukier, otrzymywany jest z trzciny cukrowej. Cukier ekologiczny ma charakterystyczny karmelowy zapach i posmak. Jego barwa waha się od złotawej, przez rudą aż do ciemnobrązowej. Jest on mniej kaloryczny niż tradycyjny biały cukier, czy brązowy cukier z buraka cukrowego. Obecnie taki cukier podbija europejski rynek, dotychczas stosowany był przede wszystkim w kuchni azjatyckiej, na przykład indyjskiej. Stosujemy go bardzo często, też jako zamiennik cukru białego. W naszym sklepie znaleźć można różne rodzaje cukru trzcinowego. Najczęściej spotykanymi odmianami w Europie są:

  • Turbinado – rodzaj brązowego cukru powstałego z trzciny cukrowej, poddawany jedynie częściowej rafinacji. Charakterystyczne dla tego rodzaju cukru jest jasny kolor i delikatny smak.
  • Muscovado – nieprzetworzony bądź przetworzony jedynie w małym stopniu cukier trzcinowy o charakterystycznym aromacie melasy, ciemnobrązowy, gęsty i lepki.
  • Demerara – mało przetworzony cukier trzcinowy złożony z dużych wilgotnych kryształów. U tej odmiany najbardziej wyczuwalny jest atrakcyjny dla wypieków karmelowy aromat.

Cukier trzcinowy swoje wyjątkowe właściwości zawdzięcza zawartości melasy i kryształków, dzięki którym zawiera potas, magnes, żelazo, fosfor i wapń. Oprócz walorom minerałów idealnie podkreśla smak napojów i wypieków szczególnie w towarzystwie wanilii, cynamonu czy przypraw korzennych nadaje im pełnie smaku oraz wyjątkowy karmelowy aromat. Wzbogaci domowe przetwory, dania mięsne oraz ryby serwowane na przykład w glazurze z cukru trzcinowego. Stosowany jako naturalny barwnik spożywczy nadaje barwy produktom takim jak pieczone owoce obtoczonym w cukrze trzcinowym. Ma również funkcję dekoracyjną, odpowiednio przyrządzony nadaje połysk, perfekcyjnie nada się w cukiernictwie do produkcji glazury na torty bądź przy tworzeniu cukrowych dekoracji. To idealny środek słodzący, maskuje gorzki smak i pozwala cieszyć się jego bukietem zapachowym. Jest to produkt importowany, więc idealnym staje się zakup cukru trzcinowego za pośrednictwem sklepu internetowego.

Co to jest? Zaznacz "Zapamiętaj mnie", aby mieć dostęp do swojego koszyka na tym komputerze bez potrzeby logowania.