Wędliny, pasztety, smalce bezglutenowe
Wędliny bezglutenowe oraz pasztety bezglutenowe to doskonałe produkty dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Wędliny bez glutenu powstały dla osób poszukujących naturalnej żywności.
Wędliny bezglutenowe oraz pasztety bezglutenowe to doskonałe produkty dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Wędliny bez glutenu powstały dla osób poszukujących naturalnej żywności. Gluten jest białkiem występującą w zbożach, więc jakim cudem jego zawartość w produktach mięsnych jest normą? Przecież czyste mięso nie zawiera w sobie glutenu. Wszyscy producenci przetworów mięsnych są zobowiązane do podawania dokładnego składu swojego produktu. W Polsce procesem certyfikacji zakładów zajmuje się Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Otrzymanie certyfikatu, uprawnia dany zakład do posługiwania się omawianym logiem i umieszczania go na etykiecie produktu. Produkty bez glutenu na swoim opakowaniu powinny mieć ikonę przekreślonego kłosa. Jeśli chodzi o walory smakowe, to oprócz bardziej naturalnego smaku, wędliny, pasztety i inne przetwory mięsne bezglutenowe nie różnią się od tych zawierających gluten. Wędliny bezglutenowe w sklepie online to przejrzystość zakupów, w pełni jasny opis produktu, z oznakowaniem. Możliwość świadomych przemyślanych zakupów.