Mąki ryżowe
Ekologiczna mąka ryżowa jest bogata w niacynę, witaminy grupy B oraz magnezMagnez - czym jest i jak działa, żelazo i cynk. Mąka ryżowa BIO dostarcza potrzebnych węglowodanów, jest bogata w błonnik pokarmowy, ale przy tym jednocześnie ma małą zawartość tłuszczu. Mąka ryżowa ma wiele drogocennych walorów: pomaga łagodzić zaparcia, poprawia krążenie krwi, wspomaga metabolizm, a także wpływa korzystnie na kości, skórę i paznokcie.
Mąka ryżowa powstaje z oczyszczonego białego bądź brązowego ryżu, jest jedną z najpopularniejszych mąk bezglutenowych na rynku. Mak ryżowa jest bardzo znana i ceniona w kuchni azjatyckiej. To właśnie z bezglutenowej mąki ryżowej powstaje papier, makaron czy lekkie pieczywo ryżowe. Mąka ryżowa nie ma glutenu, więc tym samym nie jest tak kleista, jak mąki glutenowe. Wypieki z mąki ryżowej zatem są bardzo kruche i mogą się rozsypywać, świetnym rozwiązaniem jest połączenie mąki ryżowej z bananem, który nada wypiekom lepkiej konsystencji.
Ekologiczna mąka ryżowa jest bogata w niacynę, witaminy grupy B oraz magnez, żelazo i cynk. Mąka ryżowa BIOdostarcza potrzebnych węglowodanów, jest bogata w błonnik pokarmowy, ale przy tym jednocześnie ma małą zawartość tłuszczu. Mąka ryżowa ma wiele drogocennych walorów: pomaga łagodzić zaparcia, poprawia krążenie krwi, wspomaga metabolizm, a także wpływa korzystnie na kości, skórę i paznokcie.
Cena mąki ryżowej wacha się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych, najczęściej związana jest z pojemnością opakowania, a także ryżu z jakiego powstała. Najlepszym i najwygodniejszym miejscem, gdzie kupić mąkę ryżowąjest sklep internetowy. Pozwala to w łatwy sposób wyselekcjonować najlepsze produkty.