Migdały
Migdały zaliczane są do tak zwanej super żywności, czyli do najzdrowszych produktów świata. Jest ku temu wiele powodów. Migdały to zdrowa i pożywna przekąska pochodzenia naturalnego, której spożywanie przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia.
Migdały zaliczane są do tak zwanej super żywności, czyli do najzdrowszych produktów świata. Jest ku temu wiele powodów. Migdały to zdrowa i pożywna przekąska pochodzenia naturalnego, której spożywanie przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia. Pochodzą z Bliskiego Wschodu i wbrew powszechnie panującej opinii wcale nie są orzechami, tylko nasionami migdałowca. Migdały charakteryzują się ogromną ilością składników odżywczych i witamin. W migdałach znajdziemy między innymi magnez, fosfor, wapń, cynk i potas. Są one także doskonałym źródłem witaminy B12, witaminy E oraz błonnika. Są źródłem jednonasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu i tym samym zapobiegają występowaniu wielu chorób. Wpływają także pozytywnie na układ krążenia.
Migdały ekologiczne wspomagają także pracę mózgu i układu nerwowego. Są idealne jako przekąska dla osób pracujących umysłowo oraz studentów i uczniów, przygotowujących się do egzaminów. Pomimo stosunkowo dużej ilości kilokalorii w 100 gramach produktu, bywają one też często polecane na odchudzanie. Dlaczego? Głównie ze względu na dużą zawartość błonnika, który wzmaga uczucie sytości i zapobiega podjadaniu między posiłkami. Ponadto są dużo mniej kaloryczne niż orzechy a wysoka zawartość białka, jaką się cechują, z pewnością pomoże nam w utracie zbędnych kilogramów.
Kiedy decydujemy się na zakup migdałów, warto rozważyć ich ekologiczną wersję, czyli tak zwane migdały eko, które pochodzą z regularnie kontrolowanych upraw ekologicznych. Ekologiczne migdały BIO to produkt doskonały do spożywania go pod każdą postacią. Ich zaletą jest forma — są niewielkie i można zabierać je ze sobą w każdą drogę. Świetnie sprawdzą się jako chrupka przekąska do pracy lub szkoły. Będą także doskonałym dodatkiem do deserów, ciast, owsianki, musli czy też smoothie. Niewątpliwą zaletą migdałów jest także ich charakterystyczny, pyszny smak. Niezależnie od formy migdały to samo zdrowie, należy jednak unikać wszelkich słodkich i słonych wersji sprzedawanych w kolorowych papierkach. Najlepsze migdały to ekologiczne migdały BIO spożywane razem ze skórką.