do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Producenci oraz cechy danej kategorii
Producenci
Rabat

Jako powitanie po zarejestrowaniu, nowy klient otrzymuje 5% rabat na koszt pierwszego zamówienia, bez względu na jego wartość. Rabaty są sumowane, czyli np. pierwszy zakup powyżej 250 zł. z rejestracją, umożliwia uzyskanie sumarycznego rabatu w wysokości 10%.

Dostawa

Paczkomat: 8,60 zł. - darmowa od 200 zł.

Kurier: 15,00 zł - darmowa od 250 zł.

Wpisy na blogu
Jak jeść tofu? – najciekawsze przepisy tofu

Coraz więcej osób odchodzi od jedzenia mięsa lub ogranicza jego spożycie. Brak białka może nieść za sobą negatywne konsekwencje. Aby ich uniknąć, trzeba szukać zastępczego, roślinnego, źródła białka, które dostarczy cennych aminokwasów. Jednym z podstawowych produktów, po które sięgają wegetarianie, jest tofu. Dlaczego?

Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy może być skuteczny?

Każdy marzy o pięknej sylwetce, a co za tym idzie, wciąż poszukuje się nowych metod na odchudzanie. Równocześnie kładzie się nacisk na to, by minimalizować ilość syntetycznych składników w diecie. Szuka się więc inspiracji w naturze, a jednym z produktów, na który zwraca się uwagę, jest ocet jabłkowy.

Jak uprażyć sezam?

Sezam kojarzy się głównie z daniami azjatyckimi, którym nadaje lekko orzechowy aromat. Sezam jest najważniejszym składnikiem pasty tahini, którą dodaje się do popularnej chałwy i humusu. Jednak warto go docenić nie tylko ze względu na walory smakowe. Jego bogaty skład sprawia, że wybierając sezam, wspieramy nasze zdrowie.

Do czego używamy szafranu? Zastosowanie szafranu w kuchni

Szafran jest jedną z tych przypraw, która dzisiaj w wielu kuchniach jest wciąż niedoceniana. Doda jedzeniu specyficznego aromatu, ale nie jest to jedyne, za co się ceni szafran. Był stosowany już przez Greków i Sumerów, i to nie tylko do gotowania. Poza walorami smakowymi zwracali uwagę na liczne właściwości lecznicze. Kiedy i do czego używamy szafranu, żeby czerpać jak najwięcej korzyści?

Chmura tagów

Olej konopny

Coraz większe zainteresowanie wzbudza ostatnimi czasy olej konopny. Warto dowiedzieć się o nim więcej ze względu na jego szeroki wachlarz zdrowotnych właściwości. Czym tak naprawdę ten specyfik? Jest to olej wyciskany z nasion bądź kwiatostanu konopi siewnych, kuzynek konopi indyjskich. Różnica pomiędzy nimi polega na tym, że siewne nie zawierają tetrahydrokannabinolu (THC), czyli substancji psychoaktywnej odpowiedzialnej za rozpowszechnienie liści konopi indyjskich jako używki. Konopie siewne występują także na terenie Polski.

Olej konopny tłoczony jest na zimno z ziaren konopi bądź produkowany poprzez ekstrakcję z kwiatostanów za pomocą dwutlenku węgla przy wysokim ciśnieniu i w niskiej temperaturze. Ma orzechowy aromat i zielonkawą barwę. Należy go trzymać w zacienionym i chłodnym miejscu, a po otwarciu przechowywać w lodówce. Oleje konopne nazywane są także kannabidiolami. 

Czym charakteryzuje się olej konopny? Jego drogocenne właściwości są obecne tylko w oleju, który jest nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczany. Zawiera witaminy A, E, K i te z grupy witamin B, a także jony cynku, wapnia i magnezu. Olej z konopi jest również bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Co równie ważne, charakteryzuje się wieloma prozdrowotnymi działaniami:

  • przeciwwymiotne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwutleniające,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwbólowe (pomaga np. przy bólach miesiączkowych.

Olej konopny zmniejsza też poziom "złego" cholesterolu i zapobiega rozwojowi miażdżycy. Nie powinien być natomiast stosowany u osób borykających się z zaburzeniami krzepliwości krwi bądź chorobą wieńcową. Należy także pamiętać, by nie używać tego oleju w nadmiernych ilościach, gdyż mogą one skutkować biegunką i skurczami żołądka,

Olej z konopi w kuchni powinien być używany na zimno - jako dodatek do sałatek, smarowania tostów bądź dodawany po prostu do gotowych już dań. W kosmetyce natomiast stosowany jest do cery tłustej i trądzikowej ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiej skóry.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl