Ryż czarny
Ryż czarny zyskuje coraz większe uznanie na świecie. Wszystko to za sprawą, iż okrzyknięty został najzdrowszym spośród wszystkich odmian ryżu. Ryż czarny ekologiczny jest źródłem cennych aminokwasów oraz witamin. Ponadto ziarna czarnego ryżu mają w sobie więcej błonnika oraz witaminy E niż ziarna, chociażby ryżu białego. Antocyjany, które odpowiadają za jego czarną, a po ugotowaniu ciemnofioletową barwę, mają zbawienny wpływ na wzrok oraz pamięć.
Ryż czarny zyskuje coraz większe uznanie na świecie. Wszystko to za sprawą, iż okrzyknięty został najzdrowszym spośród wszystkich odmian ryżu. Ryż czarny ekologiczny jest źródłem cennych aminokwasów oraz witamin. Ponadto ziarna czarnego ryżu mają w sobie więcej błonnika oraz witaminy E niż ziarna, chociażby ryżu białego. Antocyjany, które odpowiadają za jego czarną, a po ugotowaniu ciemnofioletową barwę, mają zbawienny wpływ na wzrok oraz pamięć.
Hodowany jest głównie na terenie Chin, ale także i w Indiach.