Mąki kukurydziane

Mąka kukurydziana to idealny zamiennik mąki z glutenem, który ostatnimi czasy stał się utrapieniem wielu osób. Bezglutenowa mąka kukurydziana powstaje w wyniku zmielenia dojrzałych ziaren kukurydzy, które przedtem zostały poddane procesowi suszenia. Barwa mąki kukurydzianej jest słonecznie żółta, podobny kolor mają również potrawy przygotowane na jej bazie.

Ładuję...
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 2

Ustaw kierunek malejący
na stronę

Mąka kukurydziana to idealny zamiennik mąki z glutenem, który ostatnimi czasy stał się utrapieniem wielu osób. Bezglutenowa mąka kukurydziana powstaje w wyniku zmielenia dojrzałych ziaren kukurydzy, które przedtem zostały poddane procesowi suszenia. Barwa mąki kukurydzianej jest słonecznie żółta, podobny kolor mają również potrawy przygotowane na jej bazie.

Ekologiczna mąka kukurydziana zawiera w sobie substancje antyoksydacyjne oraz wiele ważnych dla zdrowia człowieka składników - jest dobrym źródłem żelaza, potasu, fosforu, magnezu oraz witamin A, E i z grupy B. Mąka kukurydziana ma więcej błonnika niż mąka pszenna.

W obecnej ofercie na rynku wyróżnia się trzy rodzaje mąki kukurydzianej, które różnią się grubością zmielenia ziaren. Najcenniejsza i najbardziej bogata w witaminy i składniki mineralne jest mąka najgrubiej zmielona. Aby wybrać najlepszy produkt, należy dokładnie prześledzić etykietę, najwygodniej robić to za pośrednictwem sklepu internetowegoCena mąki kukurydzianej wacha się od kilku do kilkunastu złotych.

Mąka kukurydziana jest szczególnie polecana do dań kuchni meksykańskiej, gdzie tradycyjnie stosuje się ją do wypieków tacos i nachos. Jednak my z czystym sumieniem polecamy mąkę kukurydzianą do wypieku ciast, babeczek, chleba, placków, wafli. Doskonale nadaje się również do panierowania, na tortille oraz jako dodatek do placków ziemniaczanych, deserów i puddingów. Świetnie posłuży jako zagęszczacz do zup i sosów.

Co to jest? Zaznacz "Zapamiętaj mnie", aby mieć dostęp do swojego koszyka na tym komputerze bez potrzeby logowania.