Napój roślinny

Mleko roślinne to pyszna alternatywa dla mleka pochodzenia zwierzęcego, coraz bardziej popularna i chętnie kupowana nie tylko przez wegetarian i wegan. Do najczęściej spotykanych mlek roślinnych należą: sojowe, ryżowe, migdałowe, owsiane czy orzechowePoczytaj o właściwościach masła orzechowego. Ekologiczne mleka roślinne powstają z surowców niemodyfikowanych genetycznie, z upraw spełniających wymogi uzyskania certyfikatów jakości.

Ładuję...
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 49-60 z 78

Ustaw kierunek malejący
na stronę

Napoje roślinne stają się coraz bardziej popularną alternatywą dla tradycyjnego mleka pochodzenia zwierzęcego. Najchętniej kupowane jest przez wegetarian, wegan oraz osoby nietolerujące laktozy. Ekologiczne napoje roślinne powstają z soi, ryżu, migdałów, owsa oraz orzechów. Nie tylko, te jednak należą do najczęściej spotykanych. Co istotne, napoje roślinne wykorzystują produkty niemodyfikowane genetycznie, pochodzące z upraw spełniających wymogi uzyskania certyfikatów jakości. Napoje roślinne mają łagodny, lekko słodkawy smak, zbliżony do smaku mleka pochodzenia zwierzęcego. Jest lekkostrawne, nie zawiera laktozy ani GMO. Jest w pełni przyjazne środowisku i zdrowiu osób je spożywających.

Dostępne są różne wersje smakowe - między innymi waniliowa oraz czekoladowa. Istnieją także napoje roślinne, które nie zawierają glutenu lub cukru - wykorzystywane są w nich naturalne substancje słodzące, takie jak chociażby syrop z agawy. Interesującą opcją może być mleko roślinne w proszku - po zmieszaniu go z gorącą wodą zamienia się w pełnowartościowy napój mleczny. Zależnie od ilości dodanej wody może powstać napój lub krem. Ekologiczne napoje roślinne to produkty w pełni naturalne - nie zawierają barwników, wypełniaczy, regulatorów, konserwantów i innych niezdrowych substancji. Posiadają certyfikat BIO. Przed spożyciem produktu należy zapoznać się ze składem, by mieć pewność, że nie zawiera składników, na które ma się alergię - mogą to być na przykład soja lub pszenica.

Napoje roślinne wykazują więcej właściwości prozdrowotnych niż mleko pochodzenia zwierzęcego, jest też dostosowane do potrzeb większej grupy konsumentów. Nadaje się do takich samych potraw jak tradycyjne mleko - można dodawać je do zup i sosów. Bywa także fantastycznym dopełnieniem ciast i różnego rodzaju deserów. Chętnie wykorzystuje się je do przyrządzania dań kuchni azjatyckiej - sprawdza się tam lepiej niż mleko krowie ze względu na charakterystyczny, słodkawy posmak ekologicznego napoju roślinnego, wpasowujący się w charakter potraw.

Co to jest? Zaznacz "Zapamiętaj mnie", aby mieć dostęp do swojego koszyka na tym komputerze bez potrzeby logowania.