Czy masło orzechowe tuczy?

Obecność orzechów w diecie zdaniem dietetyków jest obowiązkowa. Mają wiele cennych składników odżywczych i poprawiają pracę mózgu. Osoby, które lubią orzechy i słodycze, chętnie sięgają po masło orzechowe. Jednak mówi się o jego kaloryczności, a to kłóci się z dbałością o smukłą sylwetkę. Ale czy jest to prawdą, czy masło orzechowe tuczy?

Na pierwszy rzut oka to istna bomba kaloryczna. W 100 gramach jest aż 600 kcal. To może przerazić. Kiedy spojrzymy na ten produkt nieco bliżej, nie wygląda to już tak strasznie. Mało tego, może zachęcić do tego, by wyposażyć spiżarnię w masło orzechowe.

Kaloryczność i wartości odżywcze

To czy masło orzechowe tuczy, interesuje wszystkie osoby, które są na diecie, a są jego fanami. Jeśli jest wysokiej jakości, bez ulepszaczy smakowych, może stanowić wartościowy składnik diety. Kupuje się je w sklepach ze zdrową żywnością lub robi samodzielnie w domu. Jeśli jest z orzechów, które mają dużo kwasów omega-3, dodawanie masła orzechowego do jedzenia, jest zasadne. W przeciwnym razie są to tylko puste kalorie. Dobre masło orzechowe najczęściej robi się z orzechów arachidowych. Na półkach sklepowych spotyka się też masło z migdałów lub nerkowców. Warto przy tym pamiętać, że orzechy arachidowe mogą uczulać, a stosunek omega-3 do omega-6 jest mało korzystny. Lepsze będą wspomniane migdały, nerkowce, ale można też zrobić lub kupić masło z orzechów włoskich, laskowych lub brazylijskich.

Wśród najważniejszych składników, jakie posiada masło orzechowe, jest m.in. białko. Patrząc na przekrój aminokwasów, to niewiele brakuje do tego, by było uznane jako pełnowartościowe białko. Na jego deficyty narażeni są szczególnie wegetarianie, weganie i sportowcy i to właśnie oni powinni masło orzechowe włączyć na stałe do diety. Poza białkiem jest też ogromna zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są obowiązkowe m.in. dla prawidłowej pracy mózgu i koncentracji. Jest też spora dawka antyoksydantów, błonnika i witaminy E. Przy takim składzie nie można mówić o pustych kaloriach!

Do czego stosować masło orzechowe?

Najczęściej, kiedy już bez wyrzutów sięgamy po orzechowy przysmak i nie myślimy już, czy masło orzechowe tuczy, smarujemy nim pieczywo. To klasyczny posiłek z jego udziałem, który przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych. Jednak będzie równie dobrze smakować na waflach ryżowych, czy krakersach pełnoziarnistych. Jeśli w naszej kuchni często pojawiają się naleśniki to, zamiast smarować dżemem, można właśnie masłem orzechowym. Tak samo można je dodać do ciast i ciasteczek. Może być ciekawym zamiennikiem do kremów, który nie tylko zasmakuje, ale będzie zdrowy. Jeśli w domu są małe niejadki, wprowadzenie masła orzechowego pozwoli na wzbogacenie ich diety o składniki podane powyżej.

Poza łasuchowaniem można spojrzeć na masło orzechowe jako na coś zdrowego. Kasza jaglana z masłem orzechowym i owocami, będzie wyśmienita. Tak samo warto kombinować ze smakami i robić pasty orzechowo-warzywne. Czasem dodaje się je też do dań obiadowych, czy mięsa, ale tutaj potrzeba dużego wyczucia kulinarnego, by uzyskać dobry smak.