Od wieków awokado było owocem cenionym w Ameryce Środkowej. Jednak jego walory nie kończą się na charakterystycznym smaku meksykańskiego guacamole. Chociaż do Europy dotarło znacznie później, szybko zostało docenione, zarówno jak składnik wyśmienitych dań, jak i owoc o niezwykłych właściwościach odżywczych.
Spożywanie tej zielonej rośliny zaleci wielu lekarzy i dietetyków. Paradoksalnie jest najbardziej kalorycznym owocem, ale w przeciwieństwie do innych, z niewielką ilością cukrów prostych. Zawiera natomiast bardzo dużą ilość dobrych tłuszczów, których nasz organizm domaga się każdego dnia.
Witaminy i tłuszcze
To, jakie awokado ma właściwości, to pierwsza rzecz, na którą trzeba zwrócić uwagę. Przede wszystkim stanowi istne bogactwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9). Stanowią one 20-30% całego owocu. Podobnie korzystnie wygląda ilość kwasów omega-3 i omega-6. Poza tłuszczami obecne są potas, witaminy C, E, A, witaminy z grupy B, a także zeaksantyna i luteina. Właśnie dzięki powyższym związkom awokado cechują m.in. właściwości przeciwnowotworowe. Na tym jednak nie koniec. Jak pokazują badania, spożywanie owocu sprzyja obniżaniu cholesterolu. Przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu i podniesienia dobrego. Wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi, przez co zmniejsza ryzyko udaru. Fantastycznie stymuluje układ nerwowy, a przez obecność kwasu foliowego jest szczególnie polecany kobietom w ciąży.
Pomimo dużej zawartości kwasów tłuszczowych awokado nie przyczynia się do powstawania problemów z otyłością, a wręcz sprzyja odchudzaniu. Jego spożycie zaspokaja uczucie głodu i redukuje chęć sięgnięcia po przekąskę. Przez to, jakie awokado ma właściwości, składniki odżywcze dostarczane wraz z innymi produktami są lepiej przyswajane przez organizm. Warto je także jeść ze względu na zwiększenie odporności. Trzeba dodać, że godny uwagi jest nie tylko sam owoc, ale także jego pestka, która przysłuży się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci, zmniejsza też bóle menstruacyjne.
Gdzie można stosować awokado?
Awokado jest owocem charakterystycznym w smaku, który spożywa się na surowo. Można go jeść samodzielnie, ale perfekcyjnie komponuje się z różnymi sałatkami. Wykorzystuje się ja do robienia pasty, która zastąpi masło lub margarynę na kanapkach. Chociaż uważa się, że awokado najlepiej pasuje do dań meksykańskich, z powodzeniem dodaje się go do potraw z innych regionów. Jeżeli chodzi o sam miąższ nie ma problemów z jego zjedzeniem, ale jak podejść do twardej pestki, która przecież jest tak bogata w błonnik i wartości odżywce? W tym celu trzeba ją przez kilka dni suszyć, następnie rozbić na mniejsze kawałki, zblendować i dodać do koktajli i napoi. Przez gorzki smak, nie można jej spożywać bez niczego. Przez bogaty skład, awokado daje ogromne możliwości nie tylko w kuchni. Można go zastosować podczas przygotowywania maseczek do twarzy lub włosów. Już po jednym użyciu docenia się jego regenerujące i wygładzające działanie.