Informacja

Informacje na tematy związane z odżywianiem i produktami w sklepie. Kategoria prezentująca zebrane przez nas informacje.

  1. Sok z brzozy
    Kategorie: Informacja

    Sok z brzozy

    Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Już wkrótce zacznie się najlepszy czas na pozyskanie soku z brzozy. Zbieramy go na przełomie marca i kwietnia jak puszczają mrozy i ziemia zaczyna odmarzać. Pozyskujemy go z pnia, liści lub pąków. Sok z brzozy zwany inaczej oskołą lub bzowiną zawiera mnóstwo witamin i soli mineralnych dzięki czemu posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim wzmacnia układ...
  2. Olej z awokado
    Kategorie: Porady & Informacja

    Olej z awokado

    Awokado zwane również gruszką aligatora, smaczliwką, Persea americana Mill jest cenione nie tylko ze względu na walory smakowe i kulinarne, ale również wyjątkowe właściwości zdrowotne.
  3. Ostropest plamisty – naturalna regeneracja wątroby
    Kategorie: Porady & Informacja

    Ostropest plamisty – naturalna regeneracja wątroby

    Ostropest plamisty to gatunek rośliny z rodziny astrowatych. Jest to jedna z lepiej przebadanych roślin. Przeprowadzone badania naukowe potwierdziły jej skuteczność w leczeniu schorzeń wątroby. Jako ciekawostkę dodać należy, że właściwości lecznicze ostropestu doceniali już starożytni Rzymianie, którzy wykorzystywali jego ziarenka do regenerowania wątroby po ucztach zakrapianych alkoholem.  Roślina pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego: południowej i południowo-wschodniej Europy, Afryki Północnej, Azji Zachodniej oraz...
  4. Gotu kola
    Kategorie: Porady & Informacja

    Gotu kola

    Gotu kola, zwana inaczej wąkrotką azjatycką jest rośliną od lat cenioną w medycynie ajurwedyjskiej. Co więcej, uważana jest za rośliną adaptogenną, czyli taką która wykazuje normalizujący wpływ na ludzki organizm. Jej działanie nie pobudza, ani nie blokuje normalnych funkcji ustroju.  Uznawana jest za roślinę o właściwościach rewitalizujących i spowalniających procesy starzenia się organizmu. Gotu kola powszechnie znana jest ze swojego...
  5. Płatki drożdżowe
    Kategorie: Porady & Informacja

    Płatki drożdżowe

    Płatki drożdżowe są między innymi bogate w witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, chrom i miedź. Nie zawierają sodu więc bez obaw mogą je spożywać osoby z nadciśnieniem.
  6. Acerola - naturalne wsparcie odporności.
    Kategorie: Porady & Informacja

    Acerola - naturalne wsparcie odporności.

    Acerola to owoc, który zawiera najwięcej witaminy C w porównaniu z innymi. Z tego względu jest bardzo pomocna w leczeniu przeziębień oraz anemii. Warto przyjmować acerolę regularnie w okresie jesienno-zimowym,  gdy częściej jesteśmy narażeni na kontakt z wirusami chorobowymi.
  7. Mleko kozie zdrowa alternatywa dla mleka krowiego.
    Kategorie: Porady & Informacja

    Mleko kozie zdrowa alternatywa dla mleka krowiego.

    Mleko kozie może być ciekawą i zdrową alternatywą dla osób nietolerujących nabiału na bazie mleka krowiego. Posiada ono odmienne właściwości niż tradycyjne mleko krowie. Kozy są zazwyczaj zdrowe, dlatego nie podaje im się regularnie dawek antybiotyków, ani innych leków. Wypasane na pastwiskach lubią zjadać rozmaite trawy, liście i zioła, dlatego ich mleko jest bogatsze w składniki odżywcze.  Jednym z nich...
  8. Jak jeść tofu? – najciekawsze przepisy tofu
    Kategorie: Potrawy wegetariańskie, Porady & Informacja

    Jak jeść tofu? – najciekawsze przepisy tofu

    Coraz więcej osób odchodzi od jedzenia mięsa lub ogranicza jego spożycie. Brak białka może nieść za sobą negatywne konsekwencje. Aby ich uniknąć, trzeba szukać zastępczego, roślinnego, źródła białka, które dostarczy cennych aminokwasów. Jednym z podstawowych produktów, po które sięgają wegetarianie, jest tofu. Dlaczego?
  9. Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy może być skuteczny?
    Kategorie: Porady & Informacja

    Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy może być skuteczny?

    Każdy marzy o pięknej sylwetce, a co za tym idzie, wciąż poszukuje się nowych metod na odchudzanie. Równocześnie kładzie się nacisk na to, by minimalizować ilość syntetycznych składników w diecie. Szuka się więc inspiracji w naturze, a jednym z produktów, na który zwraca się uwagę, jest ocet jabłkowy.
  10. Mąki bezglutenowe – zdrowa alternatywa dla osób cierpiących na celiakię
    Kategorie: Potrawy mięsne, Informacja & Desery, ciasta i napoje

    Mąki bezglutenowe – zdrowa alternatywa dla osób cierpiących na celiakię

    Celiakia to choroba polegająca na nietolerancji glutenu. Jest jedną z najczęstszych chorób układu trawiennego na świecie. Warto wiedzieć, że spożywanie glutenu nie ma bezpośredniego związku z powstaniem choroby, a jedynie sprawia, że zaczynają występować nieprzyjemne symptomy. Najczęściej są to bóle brzucha, biegunka czy wzdęcia. Jeśli doświadczamy takich objawów, powinniśmy skontaktować się z lekarzem w celu potwierdzenia diagnozy.

Elementy 1 do 10 z ogólnych 72

Co to jest? Zaznacz "Zapamiętaj mnie", aby mieć dostęp do swojego koszyka na tym komputerze bez potrzeby logowania.