Informacja
Informacje na tematy związane z odżywianiem i produktami w sklepie. Kategoria prezentująca zebrane przez nas informacje.
- Kategorie: Informacja
Sok z brzozy
Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Już wkrótce zacznie się najlepszy czas na pozyskanie soku z brzozy. Zbieramy go na przełomie marca i kwietnia jak puszczają mrozy i ziemia zaczyna odmarzać. Pozyskujemy go z pnia, liści lub pąków. Sok z brzozy zwany inaczej oskołą lub bzowiną zawiera mnóstwo witamin i soli mineralnych dzięki czemu posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim wzmacnia układ... - Kategorie: Porady & Informacja
Olej z awokado
Awokado zwane również gruszką aligatora, smaczliwką, Persea americana Mill jest cenione nie tylko ze względu na walory smakowe i kulinarne, ale również wyjątkowe właściwości zdrowotne. - Ostropest plamisty to gatunek rośliny z rodziny astrowatych. Jest to jedna z lepiej przebadanych roślin. Przeprowadzone badania naukowe potwierdziły jej skuteczność w leczeniu schorzeń wątroby. Jako ciekawostkę dodać należy, że właściwości lecznicze ostropestu doceniali już starożytni Rzymianie, którzy wykorzystywali jego ziarenka do regenerowania wątroby po ucztach zakrapianych alkoholem. Roślina pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego: południowej i południowo-wschodniej Europy, Afryki Północnej, Azji Zachodniej oraz...
- Kategorie: Porady & Informacja
Gotu kola
Gotu kola, zwana inaczej wąkrotką azjatycką jest rośliną od lat cenioną w medycynie ajurwedyjskiej. Co więcej, uważana jest za rośliną adaptogenną, czyli taką która wykazuje normalizujący wpływ na ludzki organizm. Jej działanie nie pobudza, ani nie blokuje normalnych funkcji ustroju. Uznawana jest za roślinę o właściwościach rewitalizujących i spowalniających procesy starzenia się organizmu. Gotu kola powszechnie znana jest ze swojego... - Kategorie: Porady & Informacja
Płatki drożdżowe
Płatki drożdżowe są między innymi bogate w witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, chrom i miedź. Nie zawierają sodu więc bez obaw mogą je spożywać osoby z nadciśnieniem. - Kategorie: Porady & Informacja
Acerola - naturalne wsparcie odporności.
Acerola to owoc, który zawiera najwięcej witaminy C w porównaniu z innymi. Z tego względu jest bardzo pomocna w leczeniu przeziębień oraz anemii. Warto przyjmować acerolę regularnie w okresie jesienno-zimowym, gdy częściej jesteśmy narażeni na kontakt z wirusami chorobowymi. - Mleko kozie może być ciekawą i zdrową alternatywą dla osób nietolerujących nabiału na bazie mleka krowiego. Posiada ono odmienne właściwości niż tradycyjne mleko krowie. Kozy są zazwyczaj zdrowe, dlatego nie podaje im się regularnie dawek antybiotyków, ani innych leków. Wypasane na pastwiskach lubią zjadać rozmaite trawy, liście i zioła, dlatego ich mleko jest bogatsze w składniki odżywcze. Jednym z nich...
- Coraz więcej osób odchodzi od jedzenia mięsa lub ogranicza jego spożycie. Brak białka może nieść za sobą negatywne konsekwencje. Aby ich uniknąć, trzeba szukać zastępczego, roślinnego, źródła białka, które dostarczy cennych aminokwasów. Jednym z podstawowych produktów, po które sięgają wegetarianie, jest tofu. Dlaczego?
- Każdy marzy o pięknej sylwetce, a co za tym idzie, wciąż poszukuje się nowych metod na odchudzanie. Równocześnie kładzie się nacisk na to, by minimalizować ilość syntetycznych składników w diecie. Szuka się więc inspiracji w naturze, a jednym z produktów, na który zwraca się uwagę, jest ocet jabłkowy.
- Celiakia to choroba polegająca na nietolerancji glutenu. Jest jedną z najczęstszych chorób układu trawiennego na świecie. Warto wiedzieć, że spożywanie glutenu nie ma bezpośredniego związku z powstaniem choroby, a jedynie sprawia, że zaczynają występować nieprzyjemne symptomy. Najczęściej są to bóle brzucha, biegunka czy wzdęcia. Jeśli doświadczamy takich objawów, powinniśmy skontaktować się z lekarzem w celu potwierdzenia diagnozy.