Co to jest? Jak je wykorzystywać w kuchni? Czy mają jakieś wartości odżywcze?
Płatki drożdżowe należą do grupy drożdży nieaktywnych (Saccharomyces cerevisia), nie ulegają fermentacji. Powstają na skutek obróbki tychże z wykorzystaniem glukozy zawartej w melasie buraczanej lub trzcinowej. Po uzyskaniu odpowiedniej objętości drożdże poddaje się działaniu wysokiej temperatury, dzięki czemu uzyskujemy produkt w postaci lekkich płatków. To zupełnie inny produkt niż popularne drożdże suszone.
Wykorzystywane są w kuchni najchętniej przez osoby na diecie wegańskiej. Posiadają serowo - orzechowy smak. W daniach roślinnych są nośnikiem smaku umami oraz alternatywą smaku sera.
Płatki drożdżowe są między innymi bogate w witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, chrom i miedź. Nie zawierają sodu więc bez obaw mogą je spożywać osoby z nadciśnieniem. Płatki drożdżowe zawierają również silne przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki.
2 łyżki płatków drożdżowych zawierają ilość błonnika odpowiadającą 20% dziennego spożycia.
Co ważne można je jeść na surowe jak i w potrawach poddanych obróbce termicznej. Świetnie zastąpią parmezan w danach typu risotto. Można ich również używać do zagęszczenia zup lub sosów.