Parę słów o samej kaszy…
Kasza jaglana należy do jednej z najzdrowszych kasz
Zawiera witaminy z grupy B, żelazo oraz miedź. Spożywanie kaszy jaglanej poprawi kondycję naszych paznokci, włosów i skóry z uwagi na dużą zawartość krzemionki.
Poza tym jest lekkostrawna i poprawia przemianę materii. Wpływa na pamięć i koncentrację oraz obniża poziom złego cholesterolu. Nie zawiera glutenu i odkwasza organizm.
Poniżej przedstawiam przepis na pyszna sałatkę z kaszą jaglaną w roli głównej. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku. Sezon na szparagi niestety minął, w związku z tym zastąpiłam je fasolką szparagową.
Składniki:
- 0,5 szkl. kaszy jaglanej,
- 250 g ugotowanej, zielonej fasolki szparagowej,
- 6-8 szt. pomidorów suszonych w oleju,
- 0,5 opakowania greckiego sera feta,
- Garść posiekanej mięty,
- Garść posiekanego szczypiorku,
- 4 łyżki prażonych pestek dyni,
- Pieprz, sól, oliwa lub olej ze słoika z suszonymi pomidorami.
Przygotowanie:
Aby kasza nie była gorzka warto kupić kaszę lepszej jakości w sklepie ekologicznym.
Ja zawsze prażę ją chwilę w garnuszku, bez dodatku oleju. Trwa to kilka minut, do czasu aż ziarenka się rozgrzeją. Należy pilnować, by kasza się nie przypaliła.
Następnie zalewam kaszę lekko osoloną wodą i gotuję ją pod przykryciem około 10-12 minut. Tak przygotowana kasza jest sypka i swietnie nadaje się do sałatki.
W drugim garnuszku gotuje fasolkę szparagową (pamiętajmy o obcięciu obu końców fasolki). 9 minut w zupełności jej wystarczy. Warzywa półtwarde zachowują więcej witamin i lepiej smakują.
Gdy kasza i fasolka się gotuje kroimy suszone pomidory oraz fetę. Siekamy szczypiorek i miętę.
Na koniec mieszamy wszystkie składniki i sałatka jest gotowa. Nie wymaga właściwie dodatku soli z uwagi na fetę.
Smacznego!
1 Komentarz