Awokado zwane również gruszką aligatora, smaczliwką, Persea americana Mill jest cenione nie tylko ze względu na walory smakowe i kulinarne, ale również wyjątkowe właściwości zdrowotne wynikające z niespotykanego, jak na owoc, składu. Chodzi o niską zawartość węglowodanów i białek, a wysoką tłuszczu, z którego pozyskiwany jest drogocenny olej.

Tradycja uprawy awokado zaczęła się w Ameryce Północnej ok. 6000 lat temu. Obecnie uprawia się wiele odmian, z których pozyskuje się wysokiej jakości miąższ, olej, błonnik pokarmowy i karmę dla zwierząt. 

Odmiana awokado Hass zaliczana jest do najwydatniejszej pod względem zawartości tłuszczów. W zależności od fazy dojrzałości awokado może zawierać nawet do 30% tłuszczu. Warto wspomnieć, że jest to w większości jednonienasycony kwas tłuszczowy (MUFA), dzięki czemu olej z awokado porównuje się do oliwy z oliwek.

Główne właściwości oleju z awokado to:

  • działa przeciwzapalnie i prewencyjnie na układ krążenia, wpływa na profil lipidowy obniżając stężenie trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i frakcji LDL; wzmacnia serce, obniża ciśnienie tętnicze,
  • jest bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, C, E, K i H, również witaminy z grupy B. Witamina E należy do jednej z najsilniejszych substancji przeciwutleniających, chroniących komórki przez wolnymi rodnikami. Witamina K wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi i zapobiega krwotokom. 
  • wspomaga kontrolę masy ciała, redukuje ryzyko wystąpienia cukrzycy, wspiera pracę wątroby,
  • pozytywnie wypływa na wzrok i skórę, między innymi przyspiesza gojenie ran,
  • zmniejsza objawy zapalenia stawów,
  • zapobiega chorobom przyzębia.

Jeśli chcemy urozmaicić swoją dietę o unikatowe składniki odżywcze i także zadbać o zdrowie, a dodatkowo chronić organizm przed wolnymi rodnikami to wybór oleju z awokado jest najlepszym ku temu środkiem.

W naszym sklepie znajdziecie Państwo najwyższej jakości, tłoczony na zimno, certyfikowany, ekologiczny olej z awokado. Polecamy!