Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Już wkrótce zacznie się najlepszy czas na pozyskanie soku z brzozy. Zbieramy go na przełomie marca i kwietnia jak puszczają mrozy i ziemia zaczyna odmarzać. Pozyskujemy go z pnia, liści lub pąków.
Sok z brzozy zwany inaczej oskołą lub bzowiną zawiera mnóstwo witamin i soli mineralnych dzięki czemu posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy i tym samym zapobiega wczesnowiosennym infekcjom wirusowym.
Jest bombą witaminową dzięki zawartości potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, miedzi, aminokwasów, witamin z grupy B, witaminy D i soli mineralnych. Szklanka soku zaspokaja nasze dzienne potrzeby na powyższe. Sok można stosować wspomagająco podczas leczenia anemii.
Wyraźnie poprawia stan włosów i skóry. Zwalcza problemy skórne, przyspiesza gojenie ran. Stosowany jako płukanka wzmacnia włosy, nadaje im blask i zapobiega wypadaniu.
Dzięki zawartości naturalnych przeciwutleniaczy sok z brzozy wspomaga funkcjonowanie naszego układu krwionośnego (zapobiega miedzy innymi zakrzepicy i chorobom niedokrwiennym serca).
Sok z dojrzewających pączków brzozy pomaga z wzbiciu wysokiej temperatury, łagodzi bóle gardła mięśniowe i kości.
Serdecznie polecamy ten naturalny środek na wiosenne przesilenie i wzmocnienie organizmu. W naszym sklepie znajdziecie szeroki wybór soków z brzozy.
Od naturalnych:
po takie z dodatkiem cytryny, żurawiny bądź mięty: