Teraz Burgery!
Mogą być z mięsem albo i bez, wegetariańskie. Wybór jest twój
Składniki:
- Sałata rzymska mini,
- Botwinka baby,
- Koper świeży,
- Pół długiego ogórka,
- Pomidor,
- 1 ząbek czosnku,
- Jogurt naturalny,
- Pomidory suszone w oleju,
- Hummus (użyłyśmy hummusu z suszonymi pomidorami),
- Bułka pita biała i brązowa,
- Pojedyncza pierś z kurczaka,
- Falafel (kotlet z ciecierzycy, użyłyśmy gotowego produktu),
- Sos sojowy,
- Świeżo mielony pieprz czarny,
- Oliwa z oliwek,
- Olej do podsmażenia piersi z kurczaka.
Sos czosnkowo – koperkowy, zmieszaj:
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 przeciśnięty przez praskę czosnek,
- 1 łyżka pokrojonego kopru,
- Szczypta soli i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Hummus z suszonymi pomidorami podkręciłyśmy dodając pokrojone, suszone pomidory i rozcieńczyłyśmy odrobiną wody.
Sałatę rzymską, botwinkę, ogórka i pomidora pokroić.
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski, przyprawić sosem sojowym i obsmażyć na patelni. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Falafel podgrzać na suchej patelni.
Pitę naciąć w środku i podgrzać na grillu elektrycznym (można użyć kanapkownicy lub patelni grillowej).
Gotową, gorąca bułkę posmarować w środku sosem koperkowo-czosnkowym, nafaszerować podsmażoną piersią z kurczaka i warzywami.
Drugą pitę posmarować hummusem z suszonymi pomidorami, nadziać falafelami i warzywami.
Gotowe! Opis jest długi ale burgery przygotowuje się naprawdę błyskawicznie.
Polecamy!