Burgery z falafelem i kurczakiem

Teraz Burgery!

Mogą być z mięsem albo i bez, wegetariańskie. Wybór jest twój 

Składniki:

 

Sos czosnkowo – koperkowy, zmieszaj:

  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 przeciśnięty przez praskę czosnek,
  • 1 łyżka pokrojonego kopru,
  • Szczypta soli i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Hummus z suszonymi pomidorami podkręciłyśmy dodając pokrojone, suszone pomidory i rozcieńczyłyśmy odrobiną wody.

 

Sałatę rzymską, botwinkę, ogórka i pomidora pokroić.

 

Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski, przyprawić sosem sojowym i obsmażyć na patelni. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

 

Falafel podgrzać na suchej patelni.

 

Pitę naciąć w środku i podgrzać na grillu elektrycznym (można użyć kanapkownicy lub patelni grillowej).
Gotową, gorąca bułkę posmarować w środku sosem koperkowo-czosnkowym, nafaszerować podsmażoną piersią z kurczaka i warzywami.
Drugą pitę posmarować hummusem z suszonymi pomidorami, nadziać falafelami i warzywami.

 

Gotowe! Opis jest długi ale burgery przygotowuje się naprawdę błyskawicznie.

Polecamy!