Chlorella oraz Spirulina – opis i porównanie

Spirulina to handlowa nazwa sinic z rodzaju Arthrospira. Należy do niego Arthrospira platensis. Arthrospira platensis jest rodzajem niebiesko-zielonej algi, która formą przypomina kształt spirali. Dojrzewa ona w ciepłym, wysoko alkalicznym środowisku wodnym. W dzisiejszych czasach jest hodowana na specjalnych farmach w subtropikalnym klimacie Azji. Spirulina platensis jest jednokomórkowcem, otoczonym wewnątrz cienką warstwą zbudowaną z cukrów złożonych i białka. Sprawia to, że jest ona łatwo przyswajalna przez człowieka.
Algi są źródłem cennych dla naszego organizmu substancji. Zawierają duże ilości węglowodanów, protein, lipidów, mikroelementów i witamin.

Spirulina platensis ma czterokrotnie większą zawartość karotenoidów (witamina A, b-karoten) niż marchew. Jest świetnym źródłem witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, E oraz biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, a także następujących minerałów: fosforu, żelaza, wapnia, potasu, sodu i magnezu. Zawiera również kwas omega-3 a także kwas g-linolenowy (GLA).

Do głównych zalet spiruliny zaliczyć można:

  • odtruwanie organizmu z metali ciężkich,
  • działanie przeciwwirusowe (obejmujące m.in. wirus opryszczki, wirus grypy, odry),
  • działanie antynowotworowe (przede wszystkich w przypadku nowotworów wątroby, oraz generalnie przeciwdziała przerzutom),
  • wzmacnianie systemu immunologicznego,
  • ogólne pobudzanie zdolności regeneracyjnych i autoterapeutycznych organizmu,
  • poprawa ogólnej przemiany materii,
  • stabilizowanie naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego,
  • pobudzenie procesu krwiotwórczego,
  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • obniżenie nadwagi,
  • ograniczenie niszczycielskiego wpływu wolnych rodników na komórki.

Spirulina jest jednym z najlepszych suplementów stosowanych w sytuacji niedoboru minerałów lub witamin. Dzięki wysokiej zawartości dobrze przyswajalnych związków alga ta jest jednym z najbogatszych źródeł i z powodzeniem może być najbardziej wydajnym, ponieważ poszczególne związki trzeba przyswoić, a biodostępność tej algi jest na wysokim poziomie. W przypadku Spiruliny wchłanianie korzystnych substancji zachodzi błyskawicznie, ponieważ minerały i witaminy są zawarte w pewnych organicznych kompleksach bez trudu wnikających do naczyń krwionośnych, co pokazuje, że wydajność Spiruliny jest wysoka. Odpowiadają za to różnorodne białka, substancje towarzyszące i specyficzny stosunek ilościowy wszystkich składników.

Chlorella zwyczajna

(chlorella vulgaris) jest jednokomórkowym glonem z grupy zielenic. Ma intensywnie zieloną barwę i rośnie w wodach słodkich oraz morskich.

Chlorella podobnie jak spirulina:

  • wzmacnia układ immunologiczny,
  • korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację,
  • działa detoksykacyjnie,
  • wspomaga leczenie chorób reumatycznych, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń trawienia i wchłaniania oraz infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych.

Choć pod względem chemicznym Chlorella nie różni się zbytnio od alg z rodzaju Spirulina, to tutaj równowaga pomiędzy różnymi związkami jest przesunięta. Choć oczywiście minerały i witaminy również doskonale się wchłaniają, to jednak widać wyraźnie większą zawartość związków wpływających na wzrost skuteczności detoksykacji i sporą przyswajalność antyoksydantów. Chlorella dzięki temu, że minerały zawarte w tej aldze, są zamknięte w nieco innych kompleksach białkowych, jest przez organizm metabolizowana inaczej niż Spirulina, a poszczególne związki organiczne i mineralne mogą być kierowane do innych narządów niż w pierwszym przypadku. To ważne, ponieważ o działaniu związku decyduje nie tylko jego charakterystyka, ale także to, do jakiego organu substancja trafia i jakim przemianom jest tam poddawana.

Chlorella czy Spirulina - Podsumowując:

  • Chlorella zawiera więcej chlorofilu niż spirulina
  • Chlorella lepiej oczyszcza organizm
  • Spirulina jest łatwiej przyswajalna (kupując chlorellę należy zwrócić uwagę by miała rozbite ściany komórkowe, wtedy nasz organizm może wykorzystać wszystkie witaminy i składniki mineralne w niej zawarte i łatwiej ją strawić)
  • Spirulina ma bogatszy skład jeśli chodzi o składniki mineralne, polecana jest więc w przypadku niedoborów oraz dla wzmocnienia organizmu.

Możemy również zadziałać kompleksowo i wybrać preparat Chlorella&Spirulina BIO, który zawierają zarówno chlorelle jak i spirulinę:

 Chlorella & Spirulina BIO 300 tabl.

Źródło:
Anna Pielesz „Algi i alginiany – leczenie, zdrowie i uroda”.

www.pfm.pl wikipedia