Ciasto z marchewkowego pola…
Jeśli tak jak ja, macie za dużo marchwi i nie wiecie co z nią zrobić, to mam ciekawą propozycję – ciasto marchwiowe. Przygotowuje się je błyskawicznie i nie wymaga użycia robota, ani tym podobnych sprzętów.
Jeśli Wasze dzieci nie lubią, bądź wydziobują wszelkie owoce, możecie pominąć ananasa. Gwarantuję, że żaden podejrzliwy detektyw nie wykryje i nie wyczuje w nim marchwi. Ciasto jest wilgotne i ma piękny korzenny zapach.
CIASTO MARCHEWKOWE - SKŁADNIKI:
- 2 szkl. mąki orkiszowej typ 2000 lub 1850,
- 3/4 szkl. cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 jaja,
- 3/4 szkl. oleju (użyłam oleju rzepakowego),
- 2 szkl. marchwi startej na dużych oczkach,
- 3/4 szkl. orzechów włoskich,
- 3/4 szkl. ananasa.
PRZYGOTOWANIE:
W misce należy wymieszać suche składniki, czyli mąkę (zawsze przesiewajmy mąkę bo dzięki temu ją napowietrzamy), cukier, cynamon, imbir, sól, sodę oczyszczoną .
W drugiej, mniejszej misce mieszamy jaja z olejem i po połączeniu wlewamy do suchych składników. Na koniec dodajemy marchew, ananasy, orzechy i dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem i wylewamy na nią ciasto. Użyłam okrągłej blaszki o średnicy 26 cm. Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 40 min. (funkcja: dolna-górna grzałka).