Ciasto marchwiowe

Ciasto z marchewkowego pola…

Jeśli tak jak ja, macie za dużo marchwi i nie wiecie co z nią zrobić, to mam ciekawą propozycję – ciasto marchwiowe. Przygotowuje się je błyskawicznie i nie wymaga użycia robota, ani tym podobnych sprzętów.

Jeśli Wasze dzieci nie lubią, bądź wydziobują wszelkie owoce, możecie pominąć ananasa. Gwarantuję, że żaden podejrzliwy detektyw nie wykryje i nie wyczuje w nim marchwi. Ciasto jest wilgotne i ma piękny korzenny zapach.

CIASTO MARCHEWKOWE - SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

W misce należy wymieszać suche składniki, czyli mąkę (zawsze przesiewajmy mąkę bo dzięki temu ją napowietrzamy), cukier, cynamon, imbir, sól, sodę oczyszczoną .
W drugiej, mniejszej misce mieszamy jaja z olejem i po połączeniu wlewamy do suchych składników. Na koniec dodajemy marchew, ananasy, orzechy i dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem i wylewamy na nią ciasto. Użyłam okrągłej blaszki o średnicy 26 cm. Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 40 min. (funkcja: dolna-górna grzałka).

 

Smacznego!