Deser z tapioki

Poniżej przepis na mało skomplikowany, pyszny deser. Jeśli chodzi o dodatki to można wykorzystać świeże, pokrojone owoce lub konfitury. Jeśli deser wyda Wam się za mało słodki można go dosłodzić syropem klonowym, syropem z agawy, syropem kokosowym, a nawet cukrem kokosowym. Polecam go jednak w takiej, mniej kalorycznej wersji :-).

Przepis na deser z tapioki

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 400 ml mleka krowiego lub roślinnego (może być również woda)
  • 0,5 szklanki tapioki
  • 1 laska wanilii lub 1/4 łyżeczki mielonej wanilii Bourbon

Propozycja podania:
Mus owocowy: mango, banan, 0,5 szt. gruszki

PRZYGOTOWANIE:

W garnuszku zagotować, z dodatkiem nasion wanilii, mleczko kokosowe z mlekiem.
Do gotującego się mleka wsypać tapiokę, zmniejszyć moc kuchenki na minimum i gotować pod przykryciem około 30 minut. Od czasu do czasu należy tapiokę wymieszać by się nie sklejała i nie przywierała do dna garnka.
W międzyczasie, kiedy tapioka się gotuje, przygotować mus owocowy. Świeże owoce dokładnie zmiksować. Jeśli użyjecie dojrzałych owoców, musu nie trzeba będzie dosładzać.

 

Kiedy tapioka wchłonie mleko, kuleczki staną się 2x większe i przezroczyste; deser jest prawie gotowy.
Wystarczy rozłożyć pudding do szklanek lub miseczek, na wierzch ułożyć mus i można delektować się zdrowym deserem bez cukru :-).

Smacznego!