Kasza bulgur

Jeśli zastanawialiście się kiedyś co to jest i z czym jeść kaszę bulgur to poniżej publikujemy prosty przepis.

Kasza bulgur uzyskiwana jest z odpowiednio przerobionych ziaren pszenicy durum. Wraz z ryżem stanowi podstawowy składnik diety mieszkańców Bliskiego Wschodu. Obok innych kasz pszenicznych (kus kus i manna) wyróżnia się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi. Między innymi: * zawiera dużo potasu, wapnia, magnezu i sodu, * jest bogata w błonnik dzięki czemu obniża poziom złego cholesterolu, * dzięki dużej zawartości żelaza i kwasu foliowego jest pomocna w leczeniu anemii, zapobiega niedokrwistości, * jest bogata w witaminy z grupy B oraz magnez dzięki czemu usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego (polecana dla osób żyjących w stresie i ciągłym napięciu). Jedz bulgur na zdrowie.

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na 1 łyżce oleju kokosowego . Gdy będzie już szklista dodać passatę pomidorową, kaszę bulgur i podlać wodą. Gotować tak długo, aż kasza wchłonie cały płyn. Od czasu do czasu całość wymieszać. Następnie dodać natkę pietruszki oraz pokrojone pomidorki. Doprawić solą i pieprzem do smaku, polać oliwą i dokładnie wymieszać . Odstawić pod przykryciem na około 30 minut.

 

Tak przygotowany bulgur można wykorzystać jako nadzienie do faszerowanych warzyw np.: papryki lub cukinii, dodatek do mięsa lub samodzielne danie.

Smacznego!