Przepis na kotleciki z indyka
SKŁADNIKI:
- 0,6 kg mielonego udźca indyka,
- 1 łyżeczka czarnuszki,
- 2 łyżeczki maca
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 3 cm kawałek chili, ewentualnie gotowa przyprawa chili,
- 3 cm kawałek imbiru,
- 1 łyżeczka soli
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 15 sztuk suszonej żurawiny
- 1 jajko
- parę listków sałaty rzymskiej.
PRZYGOTOWANIE:
Posiekać chili, imbir, natkę oraz żurawinę . Mięso przyprawić czarnuszką, maca, i sosem sojowym. Następnie wbić jajko i wsypać posiekane zioła i warzywa. Wszystko dobrze wymieszać. Formować kotleciki na jeden kęs i smażyć na rozgrzanej patelni.
Najlepiej jest podawać na listku sałaty . Gotowe!
Proponuję podawać ze słodkim sosem chili i świeżą, czerwoną papryką.
Smacznego!