Ketchup z cukinii

Ketchup inny niż wszystkie…

Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na domowy ketchup, co ciekawe nie z pomidorów, a z cukinii. Sezon na pyszne pachnące pomidorki z krzaczka zakończył się. Niedługo w sklepach do kupienia będą twory jedynie przypominające wyglądem pomidory, jednak pozbawione smaku i zapachu :-(. Wtedy częściej wybieram, jako dodatek do kanapek, domowy ketchup lub wytrawny sos śliwkowy.
Dzisiaj, dzięki uprzejmości koleżanki – Emilii (która pracuje nad uruchomieniem swojego prywatnego bloga), podaję przepis na ketchup z cukinii.
Jest przepyszny. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne, a smak wart całego trudu.

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię oraz cebulę pokroić w kostkę. Gotować w garnku, aż warzywa będą miękkie. Następnie odlać wodę, którą puści cukinia i całość dokładnie zmiksować przy użycia blendera.
Warzywa odstawić na 6 h.
Po tym czasie podgrzać mus z cukinii i cebuli. Dodać cukier, ocet i koncentrat pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min. na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodać przyprawy i gotować jeszcze przez 15 min.
Gorący ketchup nakładać do wyparzonych słoiczków. Słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem do ostygnięcia.
Ketchup gotowy! W sam raz do kanapek na długie jesienne i zimowe dni.

Polecam!