Ketchup inny niż wszystkie…
Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na domowy ketchup, co ciekawe nie z pomidorów, a z cukinii. Sezon na pyszne pachnące pomidorki z krzaczka zakończył się. Niedługo w sklepach do kupienia będą twory jedynie przypominające wyglądem pomidory, jednak pozbawione smaku i zapachu :-(. Wtedy częściej wybieram, jako dodatek do kanapek, domowy ketchup lub wytrawny sos śliwkowy.
Dzisiaj, dzięki uprzejmości koleżanki – Emilii (która pracuje nad uruchomieniem swojego prywatnego bloga), podaję przepis na ketchup z cukinii.
Jest przepyszny. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne, a smak wart całego trudu.
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg obranej cukinii świeżej BIO,
- 0,5 kg świeżej cebuli szalotki BIO,
- 1 szkl. cukru trzcinowego BIO,
- 1 szkl. octu jabłkowego BIO,
- 20 dag koncentratu pomidorowego BIO,
- 1 łyżka ostrej papryki EKO(przyprawy),
- 0,5 łyżki Eko curry,
- 0,5 łyżki świeżo zmielonego Eko pieprzu czarnego lub ew. już zmielonego pieprzu,
- 1 łyżka soli morskiej,
- 1 łyżeczka płatków Eko chilli (dla zaostrzenia smaku, można pominąć jeśli wolimy ketchup łagodniejszy w smaku).
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię oraz cebulę pokroić w kostkę. Gotować w garnku, aż warzywa będą miękkie. Następnie odlać wodę, którą puści cukinia i całość dokładnie zmiksować przy użycia blendera.
Warzywa odstawić na 6 h.
Po tym czasie podgrzać mus z cukinii i cebuli. Dodać cukier, ocet i koncentrat pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min. na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodać przyprawy i gotować jeszcze przez 15 min.
Gorący ketchup nakładać do wyparzonych słoiczków. Słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem do ostygnięcia.
Ketchup gotowy! W sam raz do kanapek na długie jesienne i zimowe dni.