Ryba jaka jest, każdy widzi ale…
Łosoś ma dla mnie specyficzny smak i nie należy do moich ulubionych ryb, zmusza mnie to do zabawy ze smakiem. Łosoś to jednak kawałek mięsa, który cieszy członków mojej rodziny :-). Oto łosoś w sosie!
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg łososia,
- 100 g malin,
- 100 g borówek,
- 1/2 cebuli szalotki świeżej BIO,
- 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej BIO,
- 2 łyżki bezwonnego oleju kokosowego BIO,
- 6 liści mięty,
- szczypta różowej soli kłodawskiej.
PRZYGOTOWANIE:
Zrób najpierw sos, jak trochę postoi smaki się połączą. Zostaw po 2 łyżki owoców do dekoracji. Posiekaj drobno 1/2 cebuli i posyp solą. Do blendera wrzuć maliny i borówki, zmiksuj na gładką masę. Zmiksowane owoce połącz z cebulą, dodaj 2 łyżki melasy i wymieszaj.
Podziel łososia na 4 cm kawałki, rozgrzej patelnię oraz włóż 2 łyżki oleju kokosowego. Smaż rybę po 4 minuty z każdej strony. Usmażoną rybę wyłóż na talerz, polej sosem i posyp pociętą miętą.