Zawsze to zdrowa i smaczna zmiana w codziennej diecie. Makaron jest podzielony na porcje więc nie trzeba się zastanawiać i mierzyć na oko :-).
W opakowaniu znajduje się 5 porcji makaronu. W poniższym przepisie na 2 osoby wykorzystałam 3 porcje makaronu i jest to porcja na duży apetyt ;-).
SKŁADNIKI:
- 3 porcje makaronu Soba,
- 1 pęczek szparagów,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 świeża papryczka chilli,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego bezwonnego,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka nasion sezamu.
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al’dente według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni, na oleju kokosowym podsmażyć drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli. Dorzucić pokrojone łodygi (możemy je pokroić w poprzek na kawałki lub wzdłuż na wstążki) oraz całe główki szparagów i podsmażyć 2 minuty. Dodać ugotowany, odcedzony makaron. Wszystko skropić olejem sezamowym, 1 łyżką sosu sojowego i dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze 1 minutę. Po tym czasie przełożyć makaron na talerz i posypać uprażonym sezamem.
Gotowe! Szybko i smacznie!