Makaron z karczochami

Dzisiaj Dzień Kobiet…

Jeśli mąż/partner zabierze Was dziś na obiad do restauracji to super. Natomiast, jeśli musicie przygotować go same w domu, to polecam błyskawiczny, pyszny makaron. Czas przygotowania trwa tyle, ile ugotowanie makaronu. A danie… palce lizać! Partner/chłopak/mąż także to może zrobić!

Przepis na makaron z karczochami

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

W garnku nastawić wodę i przyrządzić makaron zgodnie z zaleceniem producenta. Czosnek pokroić na cienkie plasterki. Papryczkę drobno pokroić. Rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek na patelni. Podsmażyć czosnek przez ok. 1 minutę. Dorzucić papryczkę chili i pokrojone karczochy wraz z olejem słonecznikowym ze słoiczka. Chwilę ogrzewać je na patelni.

Dorzucić odcedzony, ugotowany al’dente makaron (z odrobiną wody, w której się gotował). Składniki na patelni dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć makaron na talerze, posypać parmezanem (można również natką pietruszki) i bez zbędnej zwłoki zajadać.

Smacznego!